Euroopan lääkevirasto arvioi Biontechin ja Pfizerin rokotetta jo ensi maanantaina – rokotukset aloitettu maissa, joissa tautitilannen Suomea pahempi

Koronarokotukset alkoivat maanantaina Yhdysvalloissa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroopan lääkevirasto (EMA) arvioi Biontechin ja Pfizerin koronarokotteen hyväksyntää jo ensi viikon maanantaina eli 21. joulukuuta, virasto ilmoittaa.

Saksalaislehti Bild kertoi aiemmin tänään, että rokotteen hyväksyntää voitaisiin odottaa lääkevirastolta mahdollisesti ennen joulua. Virastoon on kohdistunut suuria aikapaineita pahenevan koronatilanteen takia. Viraston hoputtajiin lukeutuu eritoten Saksa, jota lupaprosessin hitaus turhauttaa senkin takia, että osin saksalainen rokote on hyväksytty jo aiemmin Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Biontech on saksalainen yritys.

Tiistaina EMA kuitenkin kertoi saaneensa rokotteen kehittäneiltä yhtiöiltä vastauksia kysymyksiin. Näitä lisätietoja kokoonnutaan arvioimaan 21. joulukuuta. EMA sanoo, että arviointi pyritään saamaan päätökseen, jos se suinkin on mahdollista.

Viraston ilmoittama alkuperäinen 29. päivälle aikataulutettu tapaaminen pidetään, jollei päätöstä saada aikaiseksi ensi viikolla.

Lääkeviraston ilmoitus herätti tuoreeltaan optimismia. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toivotti rokoteuutisen tervetulleeksi Twitterissä .

– Todennäköisesti ensimmäiset eurooppalaiset rokotetaan ennen vuoden 2020 loppua, von der Leyen sanoi kenties unohtaen, että Britanniassa rokotukset on jo aloitettu.

Saksan terveysministeri Jens Spahn sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina Saksan haluavan, että EMA antaa hyväksynnän rokotteelle ennen joulua.

– Haluamme alkaa rokottamaan Saksassa ennen vuodenvaihdetta, Spahn sanoi.

Jos EMA antaisi hyväksyntänsä rokotteelle aatonaattona, rokotukset voisivat alkaa EU:ssa mahdollisesti jo tapaninpäivänä 26. joulukuuta. Spahnin mukaan rokotteen aikaisemmalla hyväksynnällä voidaan pelastaa ihmishenkiä.

EMA on saanut kritiikkiä hitaasta lupaprosessistaan, sillä Britannia ja Yhdysvallat ovat jo antaneet hyväksyntänsä lääkeyhtiöiden Pfizer ja Biontech rokotteelle.

– Kaikki tarpeellinen tieto Biontechiltä on saatavissa. Britannia ja Yhdysvallat ovat jo hyväksyneet. Panoksena on nyt myös luottamus Euroopan unionin toimintakykyyn, Spahn kirjoitti aiemmin Twitterissä.

Saksalla on kiire saada rokote käyttöön senkin takia, että koronaviruksen toinen aalto koettelee maata pahoin tällä hetkellä. tys.

Britanniassa ja Yhdysvalloissa valittiin nopeampi tie

Britannia aloitti ensimmäisenä länsimaana kansalaistensa rokottamisen jo viikko sitten, ja Yhdysvalloissa ensimmäiset rokotukset annettiin maanantaina. Nämä maat saivat etumatkaa EU:hun sen vuoksi, että niissä Pfizerin ja Biontechin rokotteelle annettiin niin sanottu hätäkäyttölupa, kun taas EMA käsittelee suoraan myyntiluvan myöntämistä rokotteelle.

Yksittäiset EU-maat kuten Saksa tai Suomi olisivat voineet myöntää kansallisella tasolla rokotteelle hätäkäyttöluvan. EU-maat ovat kuitenkin päättäneet pysyä yhdessä rintamassa ja käyttää EMA:n lupaprosessia, jolloin rokottaminen voidaan aloittaa kaikkialla EU:ssa samanaikaisesti.

Biontechin edustaja kertoi Bildille, että ensimmäiset rokote-erät ovat jo valmiina EU:ta varten ja toimitukset voidaan aloittaa heti, kun EMA näyttää vihreää valoa.

Myös Moderna -yhtiö on hakenut kehittämälleen rokotteelle hyväksyntää. Yhdysvalloissa Modernan rokotteen hätäkäyttölupaa käsitellään jo tällä viikolla. EMA on luvannut käsitellä Modernan rokotteen myyntilupahakemuksen 12. tammikuuta mennessä.

Vaikka koronarokotteita on tulossa käyttöön useampia, ei niitä vielä lähiaikoina ole valmiina riittävästi kaikille EU-kansalaisille. Kestääkin pitkälle ensi vuoteen, ennen kuin kaikki halukkaat ovat saaneet rokotteen.

Suomalaisasiantuntija: Koronarokotukset aloitettu maissa, joissa tautitilanne on Suomea selvästi huonompi

Paineet Euroopan unionissa kasvavat koronarokotteen hyväksymisen antamiselle. Mediatietojen mukaan Saksa painostaa Euroopan lääkevirastoa (EMA) kiirehtimään Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteen hyväksymistä.

EMA ilmoittikin tänään, että se arvioi rokotteen hyväksyntää jo maanantaina eli 21. joulukuuta. Kuitenkin alkuperäinen 29. päivälle sovittu tapaaminen pidetään, jos päätös ei synny ensi viikolla.

Rokotukset ovat käynnissä jo Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Ollaanko Euroopassa siis myöhässä tai näitä maita varovaisempia, myyntiluvista vastaavan yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta?

– En sanoisi näin. Näissä maissa rokotusten aloittaminen perustuu kansalliseen hätätilan rajuuteen. Ehkä mekin olisimme lähteneet kiirehtimään, jos tilanne pandemian osalta Suomessa olisi yhtä huono, Helle sanoo.

Saksalaiset lehtitiedot kertoivat aiemmin tänään, että EMA antaisi mahdollisen hyväksynnän Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle viimeistään joulun aatonaattona.

---

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka