Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus seuraa koronatilannetta tarkasti läpi joulunpyhien – valmiuslaille ei toistaiseksi tarvetta, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin

Hallitus varautuu tarvittaessa nopeisiin liikkeisiin myös joulunpyhinä ja eduskunnan joulutauon aikana, mikäli koronatilanne pahenee.

Hallitus kuuli tuoreimman tilannekatsauksen keskiviikkona ja totesi sen päätteeksi, että välttämättömyysedellytykset valmiuslakiin turvautumiselle eivät tällä hetkellä täyty. Tautitilanne on viime päivinä tasaantunut, mutta pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan sen kanssa ollaan silti veitsen terällä.

– Kehitys on ollut viime viikkojen aikana tasaisempaa eli rajoitukset ovat purreet, hän sanoi toimittajille Säätytalolla.

Tilanne voi muuttua erityisesti sairaanhoidon kuormituksen osalta varsin nopeasti. Etenkin tehohoidon resurssien riittävyys on keskeinen kysymys.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) kertoi aiemmin keskiviikkona pitävänsä valmiuslakia tarpeellisena, jotta resurssien riittävyys voidaan turvata joulun ja uudenvuoden pyhien aikaan, jos koronatilanne heikkenee.

Hallitus on kuitenkin toistuvasti todennut, että valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön vain jos se on todella välttämätöntä, ei millään tavalla ennakoivasti tai varmuuden vuoksi.

Valtioneuvostolla on myös joulutauon aikana istuntoja, joissa kuullaan aina ajankohtaisin tilannekatsaus.

Kysyttäessä Marin kertoi, ettei pysty arvioimaan, onko eduskunnalla tarvetta kokoontua istuntotauolla. Kaikkiin tilanteisiin pitää kuitenkin pääministerin mukaan varautua, ja hän tulee käymään tilannetta läpi myös eduskunnan puhemiehistön kanssa.

Puolueet keskustelevat eduskunnan joulutauon alla

Maanantaina käydään Marinin mukaan kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa parlamentaarinen keskustelu, jossa käydään läpi epidemian ja sairaanhoidon tilannetta. Keskustelu käydään ikään kuin varalta ennen istuntokauden päättymistä.

Tarkoituksena on, että asiasta olisi jo käyty yhdessä parlamentaarisesti keskustelua, jos valmiuslain välttämättömyysvaateet alkaisivatkin täyttyä tai esimerkiksi sairaanhoidon kuormitustilanne muuttuisi nopeasti.

– Haluan siis korostaa, että tällä hetkellä tämä välttämättömyysvaade-edellytys ei täyty, eikä meillä ole tällä hetkellä sellaista tietoa, että valmiuslakiin olisi tarvetta turvautua, Marin sanoi ja painotti, ettei maanantaisessa keskustelussa ole tästä kyse.

Marinin mukaan on mahdotonta arvioida, miten kaukana ollaan siitä, että valmiuslain käyttöönottoon vaadittavat kriteerit täyttyisivät.

Hallitus on kuitenkin hänen mukaansa valmis kokoontumaan milloin tahansa ja myös jouluna, mikäli tilanne tätä vaatii.

– Hallituksella on valmius toimia hyvinkin ripeästi ja on tärkeää, että käymme myös yhdessä parlamentaarisesti tätä keskustelua jo ennen kuin tuo tilanne tulisi käsille, Marin sanoi.