Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensivaiheessa rokotteen saavat koronapotilaiden hoitajat ja hoivakotien väki, sitten muut riskiryhmät

Valtioneuvosto on yleisistunnossaan antanut rokotusasetuksen, joka tarvitaan koronavirusrokotusten käynnistämiseksi Suomessa.

Asetuksen mukaan ensimmäisenä rokotuksen saavat sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, etenkin koronapotilastyössä työskentelevät. Ensivaiheessa rokotetaan myös hoivakotien ikäihmiset ja henkilöstö.

Tämän jälkeen rokotuksen saavat muut yli 70-vuotiaat. Kolmannessa vaiheessa rokotetaan sairauksien takia riskiryhmiin kuuluvat ja viimeisessä vaiheessa muu kansa.

Jatkossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) täsmentää väestöryhmien tarkempaa jaottelua alaryhmiin esimerkiksi iän tai muiden riskitekijöiden perusteella. Lasten rokottamista pohditaan vasta, kun heidän rokottamistaan koskevista tutkimuksista on saatu näyttöä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) arvioi aiemmin tänään, että rokotukset päästään aloittamaan yliopistosairaaloissa sunnuntaina tai maanantaina. Ensimmäinen erä on STM:n kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan pieni, noin 10 000 annosta.

Järjestyksestä voidaan paikallisesti poiketa

Rokotusten järjestämisestä ovat vastuussa kunnat, joita avustaa THL. Valtio huolehtii rokottamisesta valtion laitoksissa, esimerkiksi vankiloissa, mielisairaaloissa, koulukodeissa, Puolustusvoimissa ja Rajavartiolaitoksessa.

Rokotusjärjestyksessä voidaan joustaa, jos se katsotaan järkeväksi rokotehävikin minimoimisen ja toiminnan sujuvuuden kannalta.

– Esimerkiksi iäkkäät samassa taloudessa asuvat voitaisiin rokottaa yhtä aikaa tarkoista ikärajoista riippumatta tai järjestyksessä peräkkäin olevien ryhmien rokotuksia voitaisiin toteuttaa limittäin, jos paikallisesti olisi arvioitu sen olevan tarkoituksenmukaista ja rokotushävikkiä vähentävää, asetusmuistiossa todetaan.