Biontech: Uutta virusmuunnosta vastaan voidaan tarvittaessa kehittää rokote kuudessa viikossa

Maanantaina Euroopan komissio antoi rokotteelle myyntiluvan EU-alueella. AFP / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa, Arttu Mäkelä, Sanna Raita-aho / STT

Saksalainen lääkeyhtiö Biontech arvioi pystyvänsä tarvittaessa valmistamaan kuudessa viikossa koronarokotteen, joka tepsii Britanniassa havaittua viruksen uutta muunnosta vastaan.

Toimitusjohtaja Ugur Sahin arvioi kuitenkin, että yhdysvaltalaisen Pfizerin kanssa kehitetty rokote suojaa "erittäin todennäköisesti" myös uudelta muunnokselta.

Britanniassa aloitettiin koronarokotukset Biontechin ja Pfizerin rokotteella kaksi viikkoa sitten. Euroopan komissio antoi maanantaina rokotteelle myyntiluvan EU-alueella.

Sahinin mukaan Britanniassa havaitussa muunnoksessa on yhdeksän mutaatiota, kun tyypillisesti niitä on muunnoksissa vain yksi. Proteiini on kuitenkin Sahinin mukaan edelleen 99-prosenttisesti samanlainen.

Nopea kehitystyö uudelle rokotteelle olisi Sahinin mukaan tarvittaessa mahdollista rokotteessa käytetyn lähetti-RNA-teknologian ansiosta.

Rokotteen tehoa muunnosta vastaan tutkitaan

Saksalaislehti Bildin mukaan Sahin kertoi aiemmin saksalaiselle uutistoimisto DPA:lle, että tieteellisestä näkökulmasta todennäköisyys suojalle virusmuunnosta vastaan on korkea. Hänen mukaansa rokotetta on testattu jo noin 20 eri virusmuunnosta vastaan, ja rokotuksen synnyttämä immuunivaste on tehnyt kaikki nämä virusmuodot tehottomiksi.

Nyt virus on Sahinin mukaan muuntunut hieman aiempaa enemmän ja asiaa tulee tutkia, mutta yhtiö on luottavainen. Testeissä menee noin kaksi viikkoa.

Sahin arvioi rokotteen tehoa tuoretta virusmuunnosta vastaan myös saksalaisen alueellisen yleisradioyhtiö Südwestrundfunkin (SWR) haastattelussa. SWR haastatteli Sahinia sen jälkeen, kun yhtiöiden koronarokote sai myyntiluvan Euroopan komissiolta.

Euroopan komissio antoi maanantaina myyntiluvan Pfizerin ja Biontechin kehittämälle koronarokotteelle EU:n alueella. Komissio teki päätöksensä nopeasti sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto kertoi puoltavansa rokotteen käyttöä.

Suomessa taas perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan valtioneuvoston on määrä hyväksyä rokotusasetus tiistaina valtioneuvoston istunnossa. Sitä edellytetään, jotta rokotukset voivat Suomessa alkaa.

Sahin: Yhtiön työntekijöitä suojattava

SWR:n mukaan Sahin ei ole vielä itse saanut rokotusta. Haastattelun tehnyt SWR:n päätoimittaja Fritz Frey tiedusteleekin Biontech-pomolta, eikö rokotteen ottaminen toimisi hyvänä esimerkkinä niille, jotka suhtautuvat rokotteeseen vastahakoisesti.

Sahin kertoo haluavansa tulla rokotetuksi, mutta painottaa sitä, että yhtiön tulee suojella ensisijaisesti työntekijöitään.

Yhtiön tulee hänen mukaansa valmistaa seuraavien 12 kuukauden aikana yli 1,3 miljardia rokoteannosta. Tämän vuoksi toimitusjohtaja kokee tärkeäksi sen, etteivät työntekijät joudu olemaan poissa töistä.

Sahin arvioi, että covid-19-tautia aiheuttava koronavirus tulee kiertämään maapallolla ainakin seuraavat 10 vuotta. Hänestä ihmisten kannattaa varautua siihen, että paikallisia tartuntaryppäitä voi yhä syntyä, kuten muissakin taudeissa.

Hän kuitenkin painotti, että rokotteen ansiosta paluu normaaliin elämään voi olla tapahtunut jo kesän loppuun mennessä, eikä laajoja sulkutoimia enää tarvita. Sahin kertoi asiasta tänään pidetyssä lehdistötilaisuudessa, raportoi brittilehti Guardian .

----

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka