Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelin parlamentti on hajotettu, maahan neljännet vaalit kahden vuoden sisään

Israelin parlamentti on hajotettu ja maassa järjestetään neljännet parlamenttivaalit kahden vuoden sisään.

Pääministeri Benjamin Netanjahun ja hänen kilpakumppaninsa, puolustusministeri Benny Gantzin johtama koalitio ei onnistunut käsittelemään vuoden 2020 budjettia laissa määrättyyn määräaikaan mennessä. Netanjahun luotsaamalla Likudilla ja Gantzin johtamalla Sininen ja valkoinen -liittoumalla oli tiistain ja keskiviikon väliseen keskiyöhön aikaa saada budjetti läpi.

Maanantaina parlamentti eli knesset äänesti aloitteesta, joka olisi israelilaislehti Haaretzin mukaan mahdollistanut, että tämän vuoden budjetti olisi voitu hyväksyä joulukuun loppuun mennessä ja seuraavan vuoden budjetti tammikuun alussa. Aloite ei kuitenkaan mennyt läpi.

Seuraavia vaaleja varjostavat korruptiosyytteet ja korona

Parlamentti oli ollut matkalla kohti hajoamista jo viikkoja. Koalition yhteistyötä ovat heikentäneet epäluottamus ja katkeruus.

Tiistai-iltana tunteja ennen määräaikaa Netanjahu sanoi, ettei haluaisi päätyä uusiin vaaleihin, mutta lisäsi, että hänen puolueensa voittaisi tulevat vaalit, kirjoittaa Haaretz .

Aiemmissa kolmissa vaaleissa Netanjahun vaalikamppailua ovat varjostaneet korruptiosyytteet. Syytteiden käsittelyn lisäksi uudelleenvalintaa varjostaa koronaviruspandemia.

Haaretzin mukaan seuraavat vaalit järjestetään 23. maaliskuuta. Nykyinen hallitus muuttuu siirtymähallitukseksi.

Horjuva koalitio päätti pitkän kriisin

Hallituksen muodostamiseen liittyvät ongelmat johtivat aiemmin vaalien uusimiseen kerta toisensa jälkeen. Kompromissi saavutettiin keväällä, kun vaaleissa mittaa toisistaan ottaneet maan pitkäaikainen pääministeri Netanjahu ja Gantz sopivat koalitiohallituksesta, jossa he jakavat pääministerivastuun.

Netanjahun on ollut määrä olla pääministerinä ensimmäiset 18 kuukautta. Tuona aikana Gantz taas toimii eräänlaisena varamiehenä. Tämän jälkeen heidän on ollut tarkoitus vaihtaa rooleja päikseen puolivälissä kolmevuotista hallituskautta.

Netanjahun ja Gantzin koalitiohallitus sopi keväällä, että hallitus pyrkisi tarjoamaan Israelille paljon kaivattua tasapainoa maan poliittisen lähihistorian pisimmän kriisin jälkeen ja koronapandemian kiihtyessä myös Israelissa.

Sopimukseen leivottiin useita ehtoja, jotka voisivat johtaa automaattisesti koalition hajottamiseen. Näihin lukeutui myös epäonnistuminen budjetin hyväksymisessä.

Netanjahun kriitikot syyttävät tämän käyttävän budjettia poliittiseen taktikointiin. Heidän mukaansa Netanjahu ei hyväksy budjettia, jotta hän ei joutuisi antamaan pääministerivastuuta sovitusti Gantzille hallituskauden puolivälissä.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.