Kaksi Helvetin enkelien jäsentä tuomittiin elinkautiseen kokelasjäsenen murhasta Espoon Suurpellossa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi Helvetin enkelien jäsentä elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta. Oikeuden mukaan miehet murhasivat liivijengin jäseneksi ehdolla olleen miehen heinäkuussa Espoon Suurpellossa.

Vuonna 1995 syntynyttä uhria ammuttiin kadulla tämän kodin läheisyydessä, ja hän kuoli myöhemmin sairaalassa vammoihinsa.

Oikeuden mukaan rikollisryhmässä uhrin oli katsottu toimineen ryhmän etujen vastaisesti, ja häntä oli aiemmin kehotettu muuttamaan pois pääkaupunkiseudulta. Henkirikos oli vakaasti harkittu, oikeus katsoo.

– Tekoa on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä ottaen huomioon teon suunnitelmallisuus ja teon vaikuttimena ollut (uhrin) Helvetin enkeleiden Espoon osaston etujen vastainen käyttäytyminen tai menettely, tuomiossa sanotaan.

Tuomitut määrättiin maksamaan uhrin omaisille 48 000 euron kärsimyskorvaukset.

Miestä ammuttiin kahdesti ylävartaloon

Oikeuden mukaan tuomitut Heikki Juhani Härkönen, 40, ja Lauri Petteri Kiviniemi, 40, ajoivat puoli yhdeksän aikaan illalla Helvetin enkelien kerhotilalta uhrin kodin luokse Espoon Suurpeltoon. Miehet soittivat uhrille ennakkoon ja kertoivat olevansa tulossa tapaamaan häntä.

Kun uhri tuli autolle, kuskin paikalla istuneella Kiviniemellä oli oikeuden mukaan pistooli valmiina näkösuojassa. Uhri kumartui matkustajan puolelle keskustelemaan Härkösen kanssa, jolloin Kiviniemi ampui häntä, tuomiossa sanotaan.

Laukaus osui uhria ylävartaloon, ja hän kääntyi selin autoon. Tämän jälkeen Kiviniemi ampui oikeuden mukaan uhria vielä selkään.

Ampumisen jälkeen tekijät pakenivat paikalta ja uhri ampui heidän peräänsä yhden laukauksen mukanaan olleella pistoolilla.

Tekijät pakenivat Suurpellosta Espoon Kivenlahteen, missä he oikeuden mukaan hävittivät tekoaseen ja toisen yllä olleen Helvetin enkelit -paidan ja jatkoivat matkaa jalan. Poliisi sai heidät kiinni Ruukinsillan kohdalla noin klo 21.40.

Oikeuden mukaan Härkönen oli teon aikaan ryhmässä niin sanottu asekersantti ja määräävässä asemassa Kiviniemeen nähden.

Syytetyt kiistivät murhan ja vetosivat itsepuolustukseen

Syytetyt kiistivät murhasyytteen ja sen, että teko olisi ollut harkittu ja suunnitelmallinen. Heidän mukaansa kyse oli itsepuolustuksesta.

– Kiviniemi on ampunut kahdesti nopeasti, tähtäämättä ja tarkoittamatta aiheuttaa (uhrin) kuolemaa. Kiviniemi oli toiminut hätävarjelutilanteessa suojatakseen itseään ja kanssamatkustajaansa Härköstä (uhrin) heihin kohdistamalta oikeudettomalta hyökkäykseltä, Kiviniemen puolustus sanoi.

Miesten mukaan he poistuivat paikalta suojautuakseen uhrin laukauksilta. He myös sanoivat oikeudessa, ettei Helvetin enkeleillä ole mitään tekemistä ampumisen kanssa. Uhria ei heidän mukaansa ollut päätetty erottaa ryhmästä tai käsketty muuttamaan pois pääkaupunkiseudulta.

Härkönen kiisti olleensa teon aikaan Helvetin enkelien jäsen tai asekersantti.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka