Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatoimien mallimaassa Etelä-Koreassa on havaittu ennätysmäinen tartuntapiikki

Etelä-Korea on ilmoittanut tähän mennessä korkeimmasta päivittäisestä uusien tartuntojen määrästä. Perjantaina maa ilmoitti yhteensä 1 241 tartunnasta.

Aasian valtiota on pidetty pitkään koronatoimien mallimaana kansalaisten noudattaessa laajalti virallisia ohjeistuksia. Nyt Etelä-Korea on kuitenkin joutunut rajun kolmannen aallon kovistelemaksi.

Maan kriisinhallintavirasto suosittelee ja pyytää edustajansa mukaan kaikkia perumaan tapaamiset ja yhteiset kokoontumiset. Myös lähiperheeseen kuuluvien kanssa sovitut kokoontumiset olisi viraston mukaan syytä perua.

Noin 70 prosenttia uusista tapauksista on havaittu Soulin metropolialueelta, jossa asuu noin puolet maan 52 miljoonasta asukkaasta.

Tartuntojen määrän hillitsemiseksi viranomaiset kielsivät yli neljän hengen yksityiset kokoontumiset metropolialueella. Kielto tuli voimaan keskiviikkona ja jatkuu tammikuun kolmanteen päivään.

Kirkot siirsivät joulumessunsa verkkoon

Tuore korona-aalto on latistanut myös joulunviettoa. Esimerkiksi kirkot ovat joutuneet turvautumaan virtuaalimessuihin tai pienimuotoisten jumalanpalvelusten järjestämiseen. Lisäksi laskettelukeskukset ja kansallispuistot on suljettu koko maassa.

Soulilaiskirkko Yoido Full Gospel Churchin joulujumalanpalvelukseen osallistui vain noin 15 kirkon henkilöstöön kuuluvaa ihmistä. Kirkossa oli kuoro ja pastori, kaikki kasvomaskiin sonnustautuneena. Muulle seurakunnalle tilaisuus välitettiin verkon kautta.

Kyseinen maan pääkaupungissa Soulissa sijaitseva kirkko on yksi maan suurimpia protestanttisia kirkkoja.

– Normaalisti kirkkotilaamme mahtuu jopa 12 000 ihmistä, kirkon jäsen Park Jae-woo kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa on sydäntäsärkevää, ettei joulua voinut juhlistaa muiden kanssa paikan päällä.

– Mutta me ymmärrämme täysin, että turvavälisäännöt ovat tarpeen henkien suojaamiseksi, hän lisäsi.

Ainoastaan 15 katolilaisen annettiin osallistua Soulin keskustassa sijaitsevassa Myeongdongin katedraalissa pidettyyn joulumessuun. Messuun osallistuakseen piti tehdä etukäteisvaraus.

Messupaikatta jääneitä saapui rukoilemaan maskit kasvoillaan katedraalin ulkopuolella olevan Neitsyt Marian patsaan eteen.

Testausohjelmaa on laajennettu

Etelä-Korea on laajentanut testausohjelmaansa. Tammikuun kolmanteen päivään saakka Soulin metropolialueella tarjotaan koronatestausta ilmaiseksi. Viranomaisten mukaan jo pelkästään torstaina tehtiin yli 118 000 testiä.

Uusia tartuntoja on havaittu viime viikkoina myös useissa eri laitoksissa ja yhteisöissä. Koronatapauksia on ilmennyt muun muassa pitkäaikaisen hoidon yksiköissä, vankilassa, armeijan yksiköissä sekä kirkoissa ja kouluissa.

Samaan aikaan pääkaupungin alueen sairaalat ovat kamppailleet tehohoidon vuodepaikkojen puutteen kanssa.

Etelä-Koreassa on kirjattu moniin muihin maihin nähden varsin vähän tartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia. Baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan maassa on varmistettu koronapandemian aikana yli 54 000 tartuntaa ja kirjattu yhteensä 773 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Etelä-Koreassa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu 1 068 koronatartuntaa ja kirjattu 15 koronakuolemaa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa on ollut määrällisesti eniten tartuntoja ja koronakuolemia koko maailmassa, vastaavat suhdeluvut ovat 57 575 ja 1 015. Suomessa sen sijaan on miljoonaa asukasta kohden varmistettu vähän reilut 6 200 tartuntaa ja kirjattu 95 koronakuolemaa.