Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella kirjattu jo yli 500 000 koronaan liittyvää kuolemaa – Saksassa yli tuhat kuollutta vuorokauden aikana ensi kertaa

Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella on kirjattu tähän mennessä jo yli 500 000 koronaan liittyvää kuolemaa, selviää uutistoimisto AFP:n virallisiin lukuihin perustuvista laskelmista.

Kyseessä on toinen alue maailmassa, jossa koronaan liittyvien kuolemien määrä on ylittänyt puolen miljoonan rajapyykin. 12 päivää aiemmin synkkä rajapyykki ylittyi Euroopassa.

Alueella on yhteensä 29 maata, joista eniten kuolemantapauksia on Brasiliassa ja Meksikossa.

Brasiliassa on määrällisesti toiseksi eniten koronakuolemia maailmassa. Maassa on kirjattu yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan yli 192 000 koronakuolemaa. Meksikossa kuolemantapauksia on puolestaan kirjattu yli 122 000.

Paitsi, että Brasiliassa on maailmanlaajuisesti kirjattu verrattain paljon koronakuolemia, on maassa varmistettu myös määrällisesti kolmanneksi eniten tartuntoja. Brasiliassa on varmistettu pandemian aikana yhteensä yli 7,5 miljoonaa koronavirustartuntaa.

Saksassa yli tuhat koronakuolemaa

Saksassa on ensimmäistä kertaa koronapandemian aikana rekisteröity yli tuhat koronaviruksen seurauksena kuollutta yhden vuorokauden aikana, kertoivat viranomaiset keskiviikkona.

Koronatilannetta seuraavan Robert Koch -instituutin mukaan koronavainajia oli 1 129. Koronatartuntoja rekisteröitiin samaisen vuorokauden aikana liki 22 500.

Koronakuolemien ja -tartuntojen määrä laski tätä ennen useana päivänä, mutta viranomaisten mukaan tämä johtui joulunpyhien aiheuttamasta viiveestä, minkä vuoksi paikallisviranomaiset eivät olleet lähettäneet tietojaan rekisteriin.

Saksassa aloitettiin koronarokotukset lauantaina. Ensimmäisenä rokotteen sai 101-vuotias hoitokodissa asuva nainen.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 65 prosenttia saksalaisista aikoo ottaa koronarokotteen.

Maailmassa lähes 82 miljoonaa tartuntaa

Johns Hopkinsin seurannan mukaan maailmanlaajuisten tartuntojen määrä läheni keskiviikkona alkuyöstä 82 miljoonaa.

Näistä Latinalaisen Amerikan alueella on AFP:n mukaan kirjattu yli 15 miljoonaa tartuntaa. Eniten tartuntoja on sen sijaan ollut Euroopassa, jossa on varmistettu uutistoimiston laskelmien mukaan noin 26 miljoonaa koronatapausta.

Maailman maista määrällisesti eniten tartuntoja on ollut Yhdysvalloissa, jossa tartunnan on tähän mennessä saanut yli 19,5 miljoonaa ihmistä. Seuraavana tartuntamäärissä on Intia, jossa tartuntoja on varmistettu yli 10,2 miljoonaa.

Yhdysvalloissa on myös määrällisesti eniten koronakuolemia maailmassa. Liittovaltion alueella on kirjattu Johns Hopkinsin mukaan yli 337 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Maailmanlaajuisesti kuolemantapauksia on kirjattu jo yli 1,78 miljoonaa.

Argentiina aloitti koronarokotukset

Latinalaisen Amerikan maista Meksiko, Chile ja Costa Rica aloittivat viime viikolla koronarokotusohjelmansa.

Argentiina liittyi edellä mainitun kolmikon joukkoon tiistaina, joskin siellä rokotukset aloitettiin käyttäen kiistanalaista venäläisvalmisteista Sputnik V -rokotetta. Meksikossa, Chilessä ja Costa Ricassa käytössä on yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin yhteistyössä kehittämä koronarokote.

Myös monessa Euroopan maassa aloitettiin viikonlopun aikana rokotukset samaista Pfizerin ja Biontechin rokotetta käyttäen. Suomessa ensimmäiset pistokset annettiin sunnuntaina.

Wuhanin koronatartuntojen määrä saattoi olla kymmenkertainen virallisiin lukuihin verrattuna

Kiinassa koronaviruksen lähtöpaikkana pidetyn Wuhanin kaupungin koronatartuntojen määrä saattoi olla jopa kymmenen kertaa suurempi kuin mitä virallisesti tilastoitu määrä, kertovat terveysviranomaisten tällä viikolla julkaisemat tiedot.

Tutkimuksen mukaan noin 4,4 prosentille Wuhanin asukkaista oli kehittynyt viruksen vasta-aineita huhtikuuhun mennessä. Tämä tarkoittaisi liki 480 000:ta tartuntaa, kun kaupungissa virallisten lukujen perusteella oli noin 50 000 tartuntaa.

Syynä virheellisiin lukuihin voisi raportin mukaa olla muu muassa tammikuussa ja helmikuun alussa kaupungissa vallinnut kaaos, jolloin ihmisiä ei testattu tai testattiin väärin.

Kiina ei myöskään ota virallisiin koronatilastoihinsa mukaan sellaisia virustartunnan saajia, joille ei ole kehittynyt mitään oireita.

Raportin mukaan vain 0,44 prosentille Hubein maakunnan asukkaista kehittyi vasta-aineita, mikä viittaisi siihen, että Wuhanin täydellinen eristäminen 77 päiväksi esti tehokkaasti viruksen leviämistä muualle maakuntaan.

Kiinaa on arvosteltu voimakkaasti koronapandemian hoidosta sen alkuvaiheissa. Viranomaiset muun muassa pyrkivät vaientamaan kaikki viruksesta kertoneet ja lopettivat täysin tartuntojen tilastoinnin päivien ajaksi tammikuun alussa, kun asiaa käsiteltiin maan poliittisessa johdossa.

Huhtikuussa tehdyn tutkimuksen tulokset julkistettiin Kiinassa vasta maanantaina.