THL: Koronarokotteen annosteluohjeeseen muutos, jatkossa käytetään myös kuudes rokoteannos – Suomessakin on voinut mennä annoksia hukkaan tarkan sääntelyn takia

Ilta-Sanomien mukaan Suomessa on heitetty jopa satoja koronarokoteannoksia hukkaan. AFP / LEHTIKUVA

Saara-Miira Kokkonen / STT

Jatkossa koronarokotepullosta voi ottaa viiden sijaan kuusi annosta, jos sisältö riittää kokonaisiin annoksiin, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Pfizerin ja Biontechin rokote tulee pulloissa, joissa on myyntiluvan ja valmisteyhteenvedon mukaan viisi annosta. Yhtiöt laittavat kuitenkin mukaan myös ylimääräistä rokoteainetta.

THL:n mukaan Suomessa käytetyillä rokotusvälineillä on nyt myös todettu, että ylimääräistä rokotetta jää pulloon tavallista enemmän. Rokotepullosta pystytään käytännössä antamaan kuusi täyttä annosta, THL kertoo.

Suomessa on aiemmin noudatettu tarkasti viiden rokoteannoksen ohjetta, minkä takia annoksia on voinut mennä hukkaan. THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio vahvisti asian STT:lle aiemmin keskiviikkona. Hänen mukaansa pullossa on poikkeuksellisen paljon ylimääräistä ainetta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kommentoi ennen THL:n linjausta Twitterissä , että ylimääräisten koronarokoteannosten pois heittäminen ei ole tarkoituksenmukaista. STM:n mukaan kaikki annokset tulisi käyttää, mikäli niin voidaan turvallisesti tehdä.

THL:n Kontio korosti STT:lle aiemmin keskiviikkona, ettei annoksia ole heitetty tarkoituksellisesti hukkaan.

– Meillä käytetään viittä annosta siksi, että Euroopan lääkeviraston hyväksymässä valmisteyhteenvedossa ja myyntiluvassa on määritelty, että tästä rokotepullosta otetaan viisi annosta, ja näin on toimittu, Kontio sanoi STT:lle.

Tavallisesti ylimääräisiä lääke- tai rokoteannoksia ei käytetä

Kontio kertoi aamupäivällä keskustelleensa rokotevalmistajan edustajan kanssa mahdollisuudesta käyttää myös ylimääräiset aineet rokotuksiin.

STM:n viestinnästä puolestaan kerrottiin STT:lle, että asiaa ovat selvittäneet THL ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Kontion mukaan lääkkeiden ja rokotteiden moniannospulloissa on aina mukana ylimääräistä ainetta. Näin varaudutaan siihen, että erilaisten neulojen tai ruiskujen kanssa käytettäessä pullosta riittää siihen annosmäärään, mitä valmistaja sanoo.

– Niissä on aina vähän ylimääräistä, ruiskuihin otetaan pikkaisen enemmän mitä se rokoteannos on, Kontio sanoi.

Tavallisesti Suomessa käytetyissä lääkkeiden ja rokotteiden moniannospullojen käyttömäärässä ei ole joustovaraa, jos myyntilupa ja valmistajan ohjeistus määrittelee käytettävän annosmäärän. Tämä tarkoittaa sitä, että jos pullosta on käytetty valmistajan määrittelemä määrä annoksia, mahdollisesti yli jäänyttä ainetta ei käytetä enää.

Mahdollisesti hukkaan heitetyistä rokoteannoksista kertoi aiemmin Iltalehti . Myöhemmin Ilta-Sanomat kertoi, että Suomessa olisi heitetty jopa satoja koronarokoteannoksia hukkaan. IS:n tiedot perustuvat terveydenhuollon lähteisiin.

Norjassa on saatettu heittää pois satoja koronarokoteannoksia

Rokotteiden mahdolliset hukkaan heittämiset nousivat esiin, kun aiemmin keskiviikkona kerrottiin Norjassa hukkaan menneistä annoksista. Norjalaislehti VG:n mukaan Norjassa on saatettu heittää turhaan pois satoja annoksia Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta.

VG:n mukaan esimerkiksi Tanska käyttää rokotuksissaan kaikki pulloista löytyvät annokset, kun taas Norjassa viidennen annoksen ottamisen jälkeen rokotepulloa ei käytetä. Lehden laskujen mukaan Norjassa on saatettu heittää pois jopa 400–800 rokoteannosta.

Suomeen tuli ensimmäinen, 10 000 annoksen erä Pfizerin ja Biontechin koronarokotteita lauantaina. Rokotukset aloitettiin Suomessa sunnuntaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka