Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 10 matkustajaa käännytettiin Finnairin Amsterdamin-lennolta – suomenkielinen koronatestitodiste ei kelpaa

Helsinki-Vantaan lentoasemalta Amsterdamiin suunnanneelta Finnairin lennolta käännytettiin perjantaina yli kymmenen matkustajaa, joilla ei ollut Alankomaiden viranomaisten vaatimia todisteita tuoreesta negatiivisesta koronavirustestistä.

Viranomaiset vaativat todistuksen testistä englanniksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi tai hollanniksi. Suomenkielistä todistusta tai esimerkiksi tekstiviestiä ei siis kelpuuteta.

– Meillä on tästä Hollannin viranomaisten antamat ohjeet, että minkälainen todistus hyväksytään. Ja valitettavasti, jos asiakkaalla ei tällaista todistusta ole, emme voi ottaa häntä lennolle, Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist sanoo.

Tallqvist kertoo STT:lle, että matkustajia kehotetaan tutustumaan huolella kunkin kohdemaan viranomaisten ajan tasalla oleviin määräyksiin siitä, millaista todistusta maa vaatii.

– Hyvin monet maat vaativat erilaisia todistuksia näinä poikkeusaikoina, esimerkiksi negatiivisia koronatestitodistuksia, Tallqvist sanoo.

Tallqvistin mukaan matkustaja vastaa myös korona-aikana itse siitä, että hänellä on mukanaan oikeat matkustusasiakirjat. Niihin saattaa tällä hetkellä kuulua joihinkin maihin matkustettaessa esimerkiksi todistus negatiivisesta koronatestistä.

– Kaikkien tällä hetkellä matkustavien asiakkaiden pitää selvittää, mitkä ovat kohdemaan vaatimukset.

Matkustajien käännytyksestä kertoi ensin Yle .

"Matkustajille aikamoinen viidakko"

Finnair on koonnut eri maiden viranomaisten ohjeita tai linkkejä niihin matkustustiedotteet -sivulleen. Esimerkiksi Alankomaita koskeva ohjeistus löytyy linkin takaa englanniksi .

Finnair ei kuitenkaan ohjeista asiakkaitaan siitä, miten esimerkiksi tarvittavia todistuksia Suomessa hankitaan.

– Ei ole lentoyhtiön tehtävä antaa yksityiskohtaisia ohjeita jokaisen eri maan vaatimuksista. Tämä on tosiaan jokaisen asiakkaan vastuulla selvittää, Tallqvist sanoo.

Viranomaisten vaatimukset saattavat muuttua nopeastikin, hän varoittaa.

– Tämä on tietysti matkustajille nyt, ikävä kyllä, aikamoinen viidakko.

Perjantaisen Amsterdamin-lennon käännytysten jälkeen Finnair kuitenkin pyrkii muistuttamaan seuraavien lentojen asiakkaitaan esimerkiksi kielivaatimuksista, Tallqvist sanoo. Käytössä ovat muun muassa tekstiviestit.