Toipuminen koronakriisistä hidastuu – Maailmanpankki synkensi ennustettaan

Maailmanpankki on korjannut tämän vuoden talousennustettaan synkempään suuntaan, koska näkymät ulospääsylle koronakriisistä ovat sumentuneet. Pankki ennustaa nyt, että viime vuoden 4,3 prosentin supistumisen jälkeen maailmantalous kasvaa tänä vuonna tasan neljä prosenttia.

Edellisessä ennusteessaan viime kesältä Maailmanpankki ennakoi 4,2 prosentin kasvutahtia. Näkymät ovat kuitenkin erittäin epävarmat, ja alkaneen vuoden kasvu voi jäädä 1,6 prosenttiin, jos kaikki ennusteeseen kirjatut riskit toteutuvat, Maailmanpankki totesi.

Kiina on yllättänyt nopealla elpymisellään koronasta, ja sille odotetaan peräti kahdeksan prosentin kasvutahtia. Teollisuusmaissa ja kehitysmaissa luvassa on heikompia lukuja. Maailmanpankki kehottaa jäsenmaitaan siirtymään tukien jakamisesta toimiin, joilla saadaan investointeihin uutta vauhtia. Miljoonat ihmiset ovat pandemian takia ajautuneet köyhyyteen.

Odotus maltillisesta kasvusta perustuu siihen, että koronarokotukset etenevät ja että maat saavat avattua talouksiaan uudelleen, sanoi pääjohtaja David Malpass.

Kehitysmaita uhkaa velkakriisi

Koronan vauriot jäävät joka tapauksessa pitkäaikaisiksi. Vaikka talouskasvu pysyisikin vakaana, on maailman bruttokansantuote vuonna 2022 edelleen 4,4 prosenttia pienempi kuin ennen pandemiaa.

– Pienituloiset ihmiset kärsivät koronan aiheuttamasta taantumasta eniten, ja valitettavasti he ovat myös ne, jotka viimeisinä löytävät taas töitä, saavat terveydenhoitoa, rokotteita ja pystyvät sopeutumaan koronan jälkeiseen talouteen, Malpass sanoi.

Maailmanpankin varapääjohtaja Ayhan Kose varoitti, että pandemia kasvattaa velkakriisin riskiä.

– Kansainvälisen yhteisön on toimittava ripeästi ja voimakkaasti varmistaakseen, että viime aikojen velkaantuminen ei johda velkakriisien ketjuun. Kehitysmailla ei ole varaa uuteen menetettyyn vuosikymmeneen, hän sanoi.

Kiina omistaa 65 prosenttia kaikkein köyhimpien maiden lainoista. Malpass kehotti Kiinaa olemaan avoin näiden lainojen ehdoista, pääomista ja korkotasosta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka