Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalainen matkustajakone ammuttiin alas Iranissa vuosi sitten, Kiovassa muistetaan uhreja

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa kokoonnutaan tänään muistamaan Iranissa alas ammutussa ukrainalaisessa matkustajakoneessa olleita ihmisiä.

Iran ampui Ukraine International Airlinesin matkustajakoneen vahingossa alas tasan vuosi sitten. Kone ammuttiin alas pian sen jälkeen, kun se oli lähtenyt Iranin pääkaupungista Teheranista. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat.

Suurin osa uhreista oli iranilaisia tai kanadalaisia. Uhrien joukossa oli myös muun muassa 17 ihmistä, joilla oli Ruotsin kansalaisuus tai he asuivat maassa.

Aluksi Iran kertoi onnettomuuden johtuneen teknisestä viasta. Myöhemmin se myönsi, että kone ammuttiin alas vahingossa. Boeing 737 -matkustajakoneeseen osui kaksi ohjusta.

Iranin ilmailuviranomaisen viime kesänä julkaiseman raportin mukaan virheiden ketjureaktio johti koneen alasampumiseen.

Viime vuoden tammikuussa Iranin ilmatorjunta oli korkeassa valmiudessa, sillä Yhdysvaltojen ja Iranin välit olivat kiristyneet ja Iran oli varautunut uuteen vastaiskuun.

Yhdysvallat oli hieman aiemmin tehnyt Irakissa ilmaiskun, jossa kuoli vaikutusvaltainen iranilaiskenraali Qassem Suleimani. Iran vastasi tähän tekemällä raketti-iskuja kahteen Yhdysvaltojen joukkojen tukikohtaan Irakissa.

Kiovassa tänään pidettävään muistotilaisuuteen osallistuu muun muassa Ukrainan presidentinhallinnon ja ulkoministeriön edustajia sekä uhrien omaisia.