Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hill: Moni republikaani katuu nyt Trumpin myötäilyä

Republikaanipuolueen sisällä tunnetaan katumusta siitä, että johtavat poliitikot myötäilivät niin pitkään Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia, kertoo Hill -lehti.

Lehden haastatteleman, nimettömänä pysytelleen republikaanisenaattorin mukaan republikaanien olisi pitänyt suitsia presidenttiä enemmän tämän virkakauden aikana.

– Meidän olisi pitänyt tehdä enemmän vastarintaa sekä hänen retoriikkaansa että joitakin hänen lainsäädännöllisiä toimiaan kohtaan. Teimme sen virheen, että ajattelimme aina hänen kyllä parantavan. Luulimme, että kun hänestä tuli presidenttiehdokas, ja kun hän sitten alkoi hallita, että hän parantaisi, että hänestä tulisi presidentillisempi.

Useimmat senaatin republikaanit vastustivat aikanaan Trumpia, mutta ovat kuitenkin myötäilleet häntä poliittisen hyödyn toivossa. He ovat usein vähätelleet Trumpin kyseenalaisimpiakin toimia ja pidättäytyneet kritisoimasta häntä suoraan. Keskiviikon mellakka kuitenkin vaikutti ylittäneen rajan monien republikaanien silmissä.

Trumpin lähimpiin tukijoihin kongressissa kuulunut senaattori Lindsey Graham sanoi, että keskiviikon tapahtumat tahrasivat Trumpin saavutukset.

– Presidentin täytyy ymmärtää, että hänen tekonsa (keskiviikkona) olivat ongelma eivätkä ratkaisu, Graham sanoi lehdistötilaisuudessa ABC:n mukaan.

Trumpia peesailtiin Georgian vaalien takia

Marraskuun presidentinvaalien jälkeenkin useimmat johtavat republikaanit pidättäytyivät tunnustamasta Joe Bidenin vaalivoittoa. He tekivät niin vasta joulukuussa, kun valitsijaäänet oli annettu.

Hill-lehden mukaan republikaanit halusivat myötäillä Trumpia ja tämän vilppisyytöksiä, koska kokivat, että tämän kampanjointitukea tarvitaan äänestäjien aktivoimiseksi Georgian senaatinvaaleissa.

Uhkapeli ei kuitenkaan onnistunut, sillä demokraatit voittivat tiistaina molemmat Georgian senaattoripaikat ja saavat senaatin pian hallintaansa. Vasta Georgian vaalituloksen ratkettua senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell kritisoi avoimesti Trumpin vaalivilppisyytöksiä – mutta vain hetkeä sen jälkeen mellakoitsijat tunkeutuivat jo kongressitaloon.

Nyt republikaanipuolueessa pelätään, että Trumpin toiminta ja keskiviikon tapahtumat ovat vahingoittaneet puoluetta vakavasti. Vaikka presidentillä on edelleen laaja kannattajakunta, monelle maltillisemmalle republikaaniäänestäjälle kongressitaloon tunkeutuminen oli liikaa.

– Olemme huolestuneempia puolueen pitkäaikaisesta vaurioitumisesta kuin kahden senaattipaikan menettämisestä Georgiassa, Hillin haastattelema republikaanisenaattori sanoi.

Pencen kohtelu suututtaa

Republikaanien keskuudessa on myös suuttumusta siitä, miten Trump on kohdellut varapresidenttiään Mike Penceä. Trump vaati Penceä puuttumaan valitsijaäänten laskemiseen kongressissa. Kun Pence ilmoitti, ettei hänellä ole siihen perustuslaillista oikeutta, Trump hyökkäsi häntä vastaan julkisuudessa. Trumpin yllyttämä väkijoukko hyökkäsi sitten kongressitalolle, jossa Pence oli johtamassa valitsijaäänten laskemista.

Republikaanisenaattori Jim Inhofen mukaan Pence oli raivoissaan Trumpin toiminnasta.

– Olen tuntenut Mike Pencen iät ja ajat. En ole koskaan nähnyt Penceä niin vihaisena kuin tänään.