Yle: Suomalaisten valmius ottaa koronarokote on kansainvälisessä vertailussa korkea – vain yhdessä Euroopan maassa rokotetta halutaan enemmän kuin Suomessa

Euroopassa vain tanskalaiset ovat suomalaisia halukkaampia rokotteeseen.

Eri maissa väestön halukkuus koronarokotteisiin vaihtelee. Aulikki Jääskeläinen

Maarit Vaaherkumpu

Suomalaisten valmius ottaa koronarokote on Euroopan ja maailmankin kärkiluokkaa, kertoo Yle.

Yle viittaa Taloustutkimuksen ja kansainvälisen tutkimuslaitosverkoston tekemään kyselyyn, joka toteutettiin 32 maassa. Sen mukaan Euroopassa vain tanskalaisilla on suomalaisia suurempi valmius rokotteen ottamiseen.

Tanskalaisista 87 prosenttia sanoo haluavansa rokotteen varmasti tai mahdollisesti. Suomalaisilla osuus on 81 prosenttia. Se on merkittävästi enemmän kuin Euroopan suurissa maissa.

Esimerkiksi Italiassa rokotteen ottaisi 70 prosenttia, Saksassa 65 prosenttia ja Ranskassa vain 44 prosenttia.

Kyselyn rokotevastaisin ilmapiiri on Ylen mukaan Serbiassa, jossa alle 40 prosenttia ottaisi rokotteen ja yli 60 prosenttia ei sitä ottaisi "mahdollisesti" tai "ehdottomasti".

Maailmanlaajuisesti kyselyn vastaajista 71 prosenttia aikoo ottaa koronarokotteen ehdottomasti tai mahdollisesti ja 29 ei aio ottaa sitä mahdollisesti tai ehdottomasti.

Ylen mukaan tutkimuksessa mukana olleista maista Vietnam, Kiina ja Intia ovat selkeimmin valmiita rokotuksiin. Niissä kaikissa yli 90 prosenttia sanoo ottavansa rokotteen, kun niitä on saatavilla. Suomi oli kärkikymmenikössä.

Kyselyyn vastasi 32 maassa yhteensä lähes 27 000 henkilöä. Suomessa kyselyn otos oli 651 vastaajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aikaisemmin julkaisemassa tutkimuksessa suomalaisten rokotevalmius jäi 64 prosenttiin. Ylen mukaan tulosten eroihin vaikuttavat muun muassa kysymysasettelu ja kyselyajankohdan uutisointi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka