Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona rokotti Hesburgerin myyntiä – "Äärimmäisen hankalat olosuhteet"

Hampurilaisketju Hesburgerin myynti jäi viime vuonna noin seitsemän prosenttia alemmaksi kuin toissa vuonna. Yhtiön mukaan syynä olivat koko ravintola-alaa piinanneet äärimmäisen hankalat olosuhteet koronan vuoksi.

– Tammi–helmikuussa olimme ennätysvireessä. Huhtikuuhun mennessä tilanne oli kuitenkin kääntynyt hyvin synkäksi, ja tulevaisuus oli täysin epävarma, kertoo Hesburgerin toimitusjohtaja Kari Salmela tiedotteessa.

Keväällä ketju joutui sulkemaan ravintoloita ja lomauttamaan yli 500 työntekijää Suomessa.

Toisaalta poikkeusjärjestelyiden värittämän vuoden aikana Suomessa avattiin neljä uutta Hesburger-ravintolaa, ja syksyllä ketjun yhteenlaskettu ravintolamäärä maailmassa saavutti 500 ravintolan rajapyykin.

Viime vuonna ketjun verollinen myynti oli noin 324 miljoonaa euroa, josta Suomen ravintoloiden osuus oli 217 miljoonaa euroa.

Suhteessa parhaiten koronakurimuksesta Hesburger selvisi Latviassa, Bulgariassa ja Ukrainassa ravintolamäärän kasvun johdosta. Kaikkiaan yhdeksässä maassa toimiva Hesburger ei juuri nyt suunnittele uusiin maihin laajentumista.

Salmela uskoo, että tammi- ja helmikuu tulevat olemaan ravintola-alalla vielä vaikeita.

– Tämänhetkisten rokotetietojen valossa uskon, että myynnillisesti voisimme palata normaaliin uomaan kesään mennessä, Salmela sanoo.

Autokaistat ja kotiinkuljetukset kannattelivat

Salmelan mukaan Hesburgeria kannattelivat valmiit drive-in-ravintoloiden ja kotiinkuljetuspalveluiden verkostot sekä mobiilitilaukset ja ennakkomaksut mahdollistava Hesburger-sovellus.

– Henkilökuntamme teki tilanteessa hartiavoimin töitä, joustaen ja sopeutuen poikkeusjärjestelyihin, Salmela kiittää.

Hesburgerin operatiivinen johtaja Vesa Viitanen kertoo, että lisähaastetta viime vuoteen toivat maakohtaisesti vaihdelleet koronarajoitukset.

– Kovimpia rajoitukset ovat Saksassa, jossa ravintolat ovat olleet kokonaan kiinni jo kaksi kuukautta ja sulku jatkuu edelleen. Loppuvuosi oli todella haasteellinen tiukkojen rajoitusten vuoksi myös Baltiassa, Viitanen arvioi.