Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ainakin kaksi San Diegon eläintarhan gorillaa on saanut koronatartunnan – gorilloilla ollut ainakin yskää

Yhdysvaloissa ainakin kaksi gorillaa on saanut positiivisen koronatestituloksen Kalifornian San Diegossa sijaitsevassa eläintarhassa, viranomaiset kertoivat maanantaina. Kyseessä on nähtävästi ensimmäinen tunnettu tapaus, jossa virus olisi tarttunut luonnollisesti isoihin ihmisapinoihin.

Kalifornian kuvernöörin Gavin Newsomin mukaan kaksi gorillaa oli alkanut viime viikolla yskiä ja niillä on sittemmin todettu koronavirustartunta. Lisäksi kolmannella gorillalla on ollut oireita.

Gorilloiden uskotaan saaneen tartunnan oireettomalta eläintarhan työntekijältä, mutta asiasta ei ole vielä varmuutta.

Eläintarhan johtajan Lisa Petersonin mukaan gorillat voivat hyvin ja eläintarhassa ollaan toiveikkaita, että ne toipuvat täysin. Petersonin mukaan gorillalauma on nyt eristyksessä. On vielä epäselvää ovatko muut gorillalauman jäsenistä mahdollisesti saaneet tartunnan.

Gorilloiden DNA vastaa ihmisten geeniperimää jopa 98-prosenttisesti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmisten lisäksi myös jotkut muut kädelliset ovat alttiita koronavirustartunnalle.

Vielä ei ole tiedossa, onko gorilloiden mahdollista reagoida voimakkaasti virukseen, johon liittyviä kuolemia on kirjattu maailmanlaajuisesti jo yli 1,94 miljoonaa. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan koronavirustartuntoja on varmistettu koko maailmassa jo yli 90 miljoonaa.

Gorilloita pidetään San Diegon eläintarhan safaripuistossa, joka on ollut vierailijoilta suljettuna joulukuun alusta lähtien. Tuolloin tartuntamäärät olivat erittäin korkeita eteläisessä Kaliforniassa.

Eläintarhan mukaan työntekijöiden täytyy pitää henkilökohtaisia suojavälineitä kuten kasvomaskeja ollessaan gorilloiden läheisyydessä.

Viime huhtikuussa kerrottiin, että Bronxin eläintarhassa New Yorkissa ainakin kahdeksalla isolla kissaeläimellä oli todettu koronavirustartunta. Sairastuneiden eläinten joukossa oli tiikereitä ja leijonia.

Tuolloin kerrottiin myös, että tartuntoja oli todettu joillakin lemmikkikissoilla ja -koirilla eri puolilla maailmaa.