Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpista tuli ensimmäinen USA:n presidentti, joka on asetettu kahdesti virkasyytteeseen – asian käsittely senaatissa alkanee vasta Trumpin kauden päätyttyä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump teki historiaa: hän on maan ensimmäinen presidentti, joka on asetettu virkasyytteeseen kahdesti. Myöhään keskiviikkona Suomen aikaa Yhdysvaltain edustajainhuoneen enemmistö äänesti Trumpin virkasyytteeseen asettamisen puolesta.

Nyt Trumpia syytetään kiihotuksesta kapinaan, kun joulukuussa 2019 hän sai virkasyytteen Ukraina-skandaalin takia.

Trumpin viraltapano edellyttää kuitenkin langettavaa tuomiota myös senaatin virkarikosoikeudenkäynnissä. Viraltapanoon vaaditaan kahden kolmanneksen senaattoreista tuki.

Virkasyytteen käsittely kuitenkin alkanee senaatissa vasta Trumpin presidenttikauden päätyttyä. CNN:n mukaan senaatin republikaaninen enemmistöjohtaja Mitch McConnell julkaisi senaattoreille lausunnon, jossa hän tekee selväksi, että virkasyytteen käsittely alkaa senaatissa vasta 19. päivän jälkeen. Näin ollen käsittely venyy Trumpin presidenttikauden jälkeiseen aikaan.

Trumpin presidenttikausi päättyy 20. tammikuuta, kun Yhdysvaltojen seuraava presidentti Joe Biden vannoo virkavalansa. Senaatti kokoontuu seuraavan kerran 19. tammikuuta.

"Tämä ei ole minun päätökseni, vaan fakta"

McConnell sanoo lausunnossaan uskovansa, että Yhdysvaltoja palvelee parhaiten, jos kongressi ja toimeenpaneva elin käyttävät seuraavat seitsemän päivää keskittymällä täysin turvallisten virkaanastujaisten järjestämiseen ja vallan siirtämiseen Bidenin hallinnolle.

Vaikka Trump saisi langettavan tuomion vasta virkakautensa päättymisen jälkeen, senaatti voi silti päättää estää Trumpia enää pyrkimästä julkiseen virkaan tulevaisuudessa.

McConnellin mielestä senaatti ei voi suorittaa reilua oikeudenkäyntiä ennen kuin Trumpin presidenttikausi päättyy. Hän viittaa lyhyeen aikaikkunaan.

– Vaikka senaatin prosessi aloitettaisiin tällä viikolla ja se etenisi ripeästi, lopulliseen päätökseen ei päästäisi ennen kuin presidentti Trumpin kausi on päättynyt. Tämä ei ole minun päätökseni, vaan fakta, McConnell lisäsi.

Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer puolestaan sanoi lausunnossaan, että virkarikosoikeudenkäynti voisi alkaa välittömästi, jos asiasta vain päästään yhteisymmärrykseen enemmistöjohtaja McConnellin kanssa.

– Mutta älkää erehtykö, virkarikosoikeudenkäynti tullaan joka tapauksessa käymään Yhdysvaltain senaatissa, CNN kertoo Schumerin kirjoittaneen.

– Jos presidentti todetaan syylliseksi, järjestetään äänestys, jolla häntä voidaan estää asettumasta enää ehdolle, Schumer lisäsi.

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi puolestaan sanoi edustajainhuoneen osoittaneen, ettei kukaan ole lain yläpuolella, ei edes Yhdysvaltojen presidentti.

Biden muistuttaa keskittymään myös hänen asialistaansa

Biden kehotti senaattia keskittymään myös hänen asialistaansa samalla, kun se käsittelee Trumpin virkasyytettä.

Biden sanoi koronaviruspandemian sekä Yhdysvaltojen taloustilanteen kuormittavan maata. Näin ollen Biden haluaa senaatin hyväksyvän valinnat hallintoonsa sukkelasti, jotta se pääsee töihin Bidenin vannottua virkavalansa.

– Toivon, että senaatti löytää keinon toteuttaa niin perustuslailliset vastuunsa virkasyytteeseen liittyen kuin hoitamaan muita kiireellisiä kansallisia asioita, Biden sanoi lausunnossaan.

Virkasyyte liittyy kongressiin tunkeutumiseen

Virkasyyte liittyy viime viikon tapahtumiin, kun Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressiin. Demokraattien mielestä Trump yllytti kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä mellakoimaan kongressitalolle viime viikon keskiviikkona.

Demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa äänestyksen lopputulos oli selvä jo etukäteen, joten mielenkiinto kohdistui siihen, kuinka moni republikaani äänestää demokraattien kanssa Trumpia vastaan. Virkasyytettä puolsi kymmenen republikaania, mukaan lukien edustajainhuoneen kolmanneksi korkea-arvoisin republikaani Liz Cheney. Kaikkiaan 232 edustajaa äänesti virkasyytteen puolesta ja 197 vastusti sitä.