Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakkanen paukkui yöllä ympäri maata – hyytävin lukema Muonion miinus 38,5 astetta

Ankarat pakkaset ovat saapuneet Suomeen alkuviikon pyryn päätyttyä ja sään poutaannuttua.

Torstain vastaisena yönä oli kylmintä Lapin Muoniossa, missä mitattiin 38,5 pakkasastetta. Ilmatieteen laitokselta kerrottiin, että Etelä- ja Keski-Suomessa kireimmät pakkaset paukkuvat perjantaiaamuna.

Pakkasvaroitus on annettu lähes koko maahan Varsinais-Suomesta ja Etelä-Karjalasta pohjoiseen.

Kuluneena yönä pakkanen oli kovinta Keski- ja Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla.

– Pakkanen voi torstaina vielä kiristyä, sillä korkeapaine on nyt vahvistumassa, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso STT:lle.

Hänen mukaansa keskisen Suomen kylmimmät lämpötilat ovat tänään ja huomenna noin 30 pakkasasteessa, kun taas maan eteläosissa pakkasta voi olla 20–25 astetta.

Ajokeli ei enää kehno

Alkuviikon Toini-pyry huononsi ajokelejä, mutta tänään torstaina ajokelivaroituksia ei ole enää voimassa missään päin Suomea.

– Silti maanteillä voi olla tänäänkin paikoin liukasta, Laakso varoitti.

Vaikka osa talvista on 2000-luvulla ollut Suomessa leutoja, eivät yksittäiset kovat pakkaset ole koko talven mitassa Suomessa harvinaisia, arvioidaan Forecasta .

– Useampina talvina on pakkasta ollut enimmillään yli 35 astetta. Myös 40 pakkasasteen raja on 2000-luvulla ylitetty Suomessa useina vuosina, kertoi Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala.

Ilmatieteen laitoksen ilmastopäivystyksestä todettiin, että 45 pakkasasteen raja rikottiin Suomessa viimeksi vuonna 1999.