Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Suomessa 168 uutta koronatartuntaa, uusia koronakuolemia raportoitu kolme

Suomessa on raportoitu kolme uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tähän mennessä Suomessa on ollut kaikkiaan 621 koronakuolemaa.

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa on tällä haavaa 148 ihmistä, joista tehohoidossa 27.

Aiemmin tänään THL kertoi 168 uudesta koronavirustartunnasta. Koko pandemian aikana tartuntoja on todettu Suomessa yhteensä 40 505.

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on tähän mennessä todettu yhteensä 86. Niistä 80 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja kuusi Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä.

Koronavirusrokotteen on THL:n mukaan saanut tähän mennessä yli 54 500 ihmistä.

Tornion ja Haaparannan rajalla tehostetaan testaamista

Suomen länsirajalla Tornion ja Haaparannan rajanylityspaikalla aletaan tarjota vapaaehtoisia koronatestejä kaikille Suomeen saapuville.

Laajempi testaus aloitetaan pikatesteillä viimeistään maanantaina 25. tammikuuta, kertoo Tornion perusturvajohtaja Leena Karjalainen STT:lle. Testaus saatetaan aloittaa pilotinomaisesti jo loppuviikosta.

Tähän asti testejä on tarjottu vain Suomeen saapuville ulkomaalaisille.

– Aika näyttää, minkä verran omaehtoiseen testaukseen tulijoita mahdollisesti on, Karjalainen sanoo.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on kahden viime viikon ajalta noin 57 tapausta sataatuhatta asukasta kohden. Suuri osa tartunnoista on todettu Torniossa.

Rajan toisella puolella tilanne on merkittävästi huonompi. Norrbottenin alueella kahden viikon ilmaantuvuus on 473 tapausta sataatuhatta asukasta kohden. Alle 10 000 asukkaan Haaparannalla tartuntoja on todettu kahden viikon aikana 126, joten ilmaantuvuusluku kunnassa on peräti 1 300.

Rajanylityksiä Tornion ja Haaparannan rajalla kertyy päivittäin 10 000–25 000, johon kuuluu muun muassa paljon työmatkaliikennettä. Alueella suositellaan tällä hetkellä välttämään kaikkea muuta matkustamista rajan yli.

Työmatkalaiset sekä Tornion ja Ylitornion asukkaat voivat ylittää rajan ilman karanteenisuositusta. Muiden kuntien asukkaille on voimassa suositus 10 vuorokauden omaehtoisesta karanteenista.

Alkuun testejä tehdään rajalla päivittäin kello 7–19. Myöhemmin testaus saattaa laajeta ympärivuorokautiseksi. Lisätestausta varten rekrytoidaan noin 20 terveydenhuollon ammattilaista.

Testit tehdään joko autossa tai erillisessä tilassa. Liikenteen puuroutumista yritetään välttää, mutta jonkin verran jonoja rajalle voi syntyä, Karjalainen varoittaa.