Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumimyräkkä saapunee Suomeen ensi yönä, tuulet tekevät ajokelistä erittäin huonon

Ensi yöksi Suomeen saapuu laaja lumimyräkkä, ennustaa Ilmatieteen laitos. Lumisade saavuttanee Ahvenanmaan illan tunteina, ja Manner-Suomeen pyry ulottuu puolenyön aikaan.

Torstaiaamulla lumisateita on luvassa Etelä- ja Länsi-Suomeen. Sakeimmillaan niiden ennustetaan olevan aamupäivän ja päivän aikana, jolloin sateet ulottuvat jo itäiseenkin Suomeen. Sieltä sateet siirtyvät pikkuhiljaa myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tuntumaan illaksi. Lapin tietämille pyry ehtii vasta perjantain puolella.

Lounais-Suomessa pyry saattaa tauota hetkellisesti torstai-illan aikana, mutta pienempi sadealue seurannee pian perässä.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan suurimmat lumikertymät, enimmillään 15 senttiä, saataisiin Pohjanmaalle, Pirkanmaalle ja Savoon. Etelässä lunta tulee 5–10 senttiä.

– Vaikka lunta tulisikin vain 15 senttiä, voimakas tuuli tekee ajokelistä hankalan. Luvassa on siis erittäin huonoa ajokeliä varsinkin maan etelä- ja keskiosiin sekä pyryn mukana myös pohjoisemmaksi, päivystävä meteorologi Nina Karusto varoittaa.

Maa-alueilla puuskien ennustetaan olevan kovimmillaan Pohjanmaalla, yli 15 metriä sekunnissa. Muualla Suomessa puuskat jäävät 10–15 metriin sekunnissa.

Pyry vetistyy perjantaina

Torstaipäivän ajan pakkanen pysyy kireänä, mutta lauhempi ilma saapunee illan ja yön aikana koko Suomeen, jolloin sateet muuttuvat vetisemmiksi ainakin etelässä ja rannikkoalueella. Perjantaina etelässä saattaa olla jo plusasteita ja vesisadetta.

Etelässä pakkasta on torstaina luvassa 5–10 astetta siten, että lämpötila laskee pyryn alkaessa. Maan keskiosassa pakkasta on kymmenisen astetta.

– Pohjoisessa on kireää 20–30 asteen pakkasta varsinkin torstaina, jolloin sateet eivät vielä yllä sinne. Pyryn alkaessa sielläkin lauhtuu 10–20 asteen tuntumaan, Karusto kertoo.