Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona kasvatti uutisnälkää – Finnpanelin mukaan television uutis- ja ajankohtaisohjelmien katsojamäärät kasvoivat viime vuonna selvästi

Suomalaiset katsoivat viime vuonna selvästi aiempaa enemmän uutis- ja ajankohtaisohjelmia, selviää Finnpanelin vuosittaisesta raportista. Tiedontarve kasvoi, kun Suomi varautui koronavirusepidemiaan viime keväänä.

– Pahimman lockdown-jakson aikana telkkaria katsottiin 20 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana ja erityisesti tässä korostuivat uutis- ja ajankohtaisohjelmat. Niitä oli tietysti myös paljon enemmän, mutta niitä myös katsottiin, Finnpanelin toimitusjohtaja Lena Brun sanoo.

Uutis- ja ajankohtaissisältöjen televisiokatselu lisääntyi maaliskuun alkupuolelta toukokuun loppuun yli 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Myös koronavirusta koskevat hallituksen tiedotustilaisuudet ja uutislähetykset nousivat vuoden katsotuimpien ohjelmien listalle. Hallituksen 16. maaliskuuta ilmoittamat toimet koulujen etäopetukseen siirtymisestä ja vapaa-ajan tilojen sulkemisesta tavoittivat Ylen kautta jopa yli kaksi miljoonaa ihmistä. 23. maaliskuuta Uudenmaan rajojen sulkemisilmoitusta seurannutta A-studiota katsoi lähes 2,2 miljoonaa ihmistä, enemmän kuin mitään muuta ohjelmaa vuoden aikana.

– Sehän on valtava luku. Se on yli 40 prosenttia suomalaisista, jotka ovat katsoneet ainakin osan lähetystä, Brun sanoo.

Alisuoritusta penkkiurheilussa

Alleviivaavaa koronavuodelle olivat myös monien perinteisten televisiotapahtumien vetonaulojen poissaolo. Tokion olympialaiset, jalkapallon EM-kisat ja jääkiekon MM-kisat siirtyivät virustilanteen vuoksi.

– Jos katselua kertyi uutis- ja ajankohtaisohjelmille, niin koko vuoden aikana tv-urheilu oli aika paljon pienemmässä roolissa, Brun sanoo.

Vuoden seuratuin urheiluhetki koettiinkin jo tammikuussa, kun Iivo Niskanen hiihti toiseksi Tshekissä hiihdon maailmancupin 15 kilometrin matkalla.

Kestosuosikeista vuoden katsotuimpien lähetysten joukkoon lukeutui itsenäisyyspäivänä lähetetty Linnan juhlat. Poikkeusjärjestelyin toteutettua lähetystä seurasi noin 1,6 miljoonaa katsojaa, mikä oli kuitenkin huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi edellisvuoden 2,4 miljoonan katsojan määrä.

Yli puolet maksaa jo sisällöistä

Kaikkiaan suomalaisten ruutuaika kasvoi vuoden aikana vain hieman ja oli yhteensä noin 3,5 tuntia päivässä.

Leijonanosan tästä vie yhä perinteinen televisionkatselu, mutta rinnalle tulleet suoratoistopalvelut sekä konsolipelaaminen ja tallenteiden katselu kasvattivat osuuttaan noin 50 minuuttiin päivittäisestä katselusta. Muun kuin televisionkatselun osuus on kasvanut viime vuosina noin 20 prosentin vuositahtia.

Finnpanelin mukaan jo yli puolet kotitalouksista maksaa jostakin sisällöstä, jota katsotaan television kautta. Tällaisia sisältöjä ovat esimerkiksi suoratoistopalvelut tai maksukanavat.

Kotimaiset suoratoistopalvelut muodostivat viime vuonna vajaan kymmenen prosenttia yhteenlasketusta ruutuajasta.