Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erittäin huono ajokeli levinnyt etelästä myös maan keskiosiin – pöllyävä lumi vaikeuttaa tiellä liikkumista

Erittäin huono ajokeli on levinnyt maan etelä- ja länsiosista myös maan keskiosiin ja etenee kohti itää ja kaakkoa.

– On ollut rekkojen kiinnijäämisiä ja pieniä kaiteeseen ajamisia, mutta mitään vakavampaa ei onneksi ole sattunut, kerrotaan Fintrafficin tieliikennekeskuksesta Tampereelta.

Pelastuslaitokset ovat saaneet päivän mittaan lukuisia hälytyksiä tieliikenneturmista. Tampereen tieliikennekeskuksen tietoon ei ollut tullut vakavia henkilövahinkoja kello 15:een mennessä. Pääteistä valtatie 8:n liikenne oli kuitenkin poikki Porin eteläpuolella iltapäivällä. Henkilöautoliikenne ohjattiin kiertotielle, kun turmapaikalla nostettiin tieltä suistunutta raskasta ajoneuvoa, mutta liikenne on palautunut normaaliksi onnettomuuspaikalla.

Kotkassa valtatie 7:llä Jumalniemen kohdalla Helsingin suuntaan tapahtui kello 16:n jälkeen kaksi erillistä ketjukolaria sadan metrin välein. Ensimmäisessä ketjukolarissa oli kolme autoa ja toisessa neljä. Yhteensä kahdeksan ihmistä altistui onnettomuudessa, mutta pahoilta henkilövahingoilta vältyttiin, kerrotaan Kymenlaakson pelastuslaitokselta. Osa autoista pystyttiin ajamaan pois paikalta ja osa jouduttiin hinaamaan.

Päivystävän palomestarin mukaan lumimyräkkä on huonontanut ja liukastanut tienpintaa onnettomuuspaikalla.

Etelässä lauhtuu, sateet vetisiksi

Voimakas tuuli ja lumipyry vaikeuttavat teillä liikkumista eniten Pohjanmaan ympäristössä ja Keski-Suomessa. Näillä alueilla tuuli voi puhaltaa voimakkaimmillaan lähes 20 metriä sekunnissa, ja lunta sataa 10–15 sentin verran.

Lumen pöllyämisen takia erittäin huonon ajokelin varoitus on voimassa koko maan länsiosassa sekä Kymenlaaksossa.

Iltaa kohti lumisadealue kulkee kohti pohjoista. Illan aikana tuulta ja pyryä on siis luvassa Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lounais-Lapissa. Pohjoisemmassa Lapissa myräkkä on kovimmillaan vasta perjantaina. Siellä lumikertymä jäänee silti korkeintaan viiden sentin tuntumaan.

Etelässä 5–10 asteen pakkaset lauhtuvat pikkuhiljaa lumisateiden jälkeen, ja sateet muuttuvat vetisemmiksi.

– Perjantain vastaisen yön aikana lounaasta ja lännestä lähtien sää alkaa poutaantua ja seljetä, ja samalla lämpötila nousee. Perjantaina on plusasteita melko laajaltikin maan etelä- ja länsiosissa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo ennustaa.