Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruandan kansanmurhasta Suomessa tuomittu mies hakee taas ehdonalaiseen vapauttamista

Ruandan kansanmurhasta elinkautiseen tuomittu 70-vuotias mies pyrkii jälleen ehdonalaiseen. Helsingin hovioikeus toimittaa asiassa suullisen käsittelyn ensi viikon torstaina. Käsittely järjestetään suljetuin ovin.

Hovioikeus tuomitsi Francois Bazaramban vuonna 2012 elinkautiseen vankeusrangaistukseen Ruandassa vuoden 1994 aikana tehdystä joukkotuhonnasta. Hovioikeuden mukaan Bazaramba käski surmata seitsemän ihmistä ja surmasi itsekin useita ihmisiä.

Bazaramba tuomittiin joukkotuhonnasta myös Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vuonna 2010. Vankeudessa hän on ollut keväästä 2007 lähtien.

Aiempi hakemus hylättiin

Bazaramba on hakenut ehdonalaiseen vapauteen kerran aiemmin. Helsingin hovioikeus hylkäsi aiemman hakemuksen kaksi vuotta sitten.

Tuolloin hovioikeus totesi päätöksessään, että vapauttamista vastaan puhui elinkautiseen johtanut tekokokonaisuus. Rikos oli oikeuden mukaan poikkeuksellisen vakava ja käsitti useita itsenäisiä tekoja, jotka Suomen laissa tuomittaisiin elinkautisella.

– Vaikka teot on tehty sisällissodan aikana, ei niitä eikä etenkään niiden tavoitteita voida pitää tekojen törkeyttä vähentävänä seikkana, hovioikeus katsoi.

Myös Rikosseuraamuslaitos vastusti vapauttamista. Sen mukaan mies oli teon luonteeseen nähden suorittanut rangaistusta vasta suhteellisen lyhyen aikaa.

Hovi: Bazaramba halusi hävittää Ruandan tutsit

Ruandan kansanmurhassa vuonna 1994 tapettiin ainakin 800 000 ihmistä. Hutut surmasivat tutseja ja maltillisia hutuja.

Hovioikeuden mukaan Bazaramba muun muassa johti hyökkäyksiä, levitti propagandaa ja käski polttaa koteja. Lisäksi hän johti tutsien valvontaa varten perustettuja tiesulkuja ja jakoi heiltä väkivalloin otettua omaisuutta. Hän myös hankki ja jakoi tulitikkuja tutsien talojen polttamista varten.

Hovioikeuden mukaan Bazaramba halusi kokonaan tai osittain hävittää Ruandan tutsit. Hän on taustaltaan hutu.

Bazaramba on koko prosessin ajan kiistänyt syyllisyytensä.