Pääministeri Marin toivoo yhtenäisiä koronakäytäntöjä EU-maiden rajoille

Pääministeri Sanna Marin arvioi, että tarkkuus rajoilla on vaikuttanut siihen, että tautitilanne on pysynyt Suomessa monia muita maita parempana. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Heta Hassinen / STT

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan olisi suotavaa, että koronaviruksen muunnosten levitessä EU-mailla olisi yhtenäiset käytännöt rajojen ylittämisestä ja koronatestauksesta rajoilla.

Marin keskustelee koronatoimien koordinoinnista muiden EU-maiden johtajien kanssa tänään illalla. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, ettei rajatarkastuksia voi kokonaan sulkea pois.

Pandemiatilanteen vuoksi Suomi on jatkanut sisärajatarkastuksia, ja hallitus keskustelee rajaliikenteen uusista tiukennuksista huomenna. Marin arvioi, että tarkkuus rajoilla on vaikuttanut siihen, että tautitilanne on pysynyt Suomessa hyvin hallinnassa verrattuna moneen muuhun maahan.

– Meillä tautitilanne on paremmin hallinnassa kuin monissa muissa Euroopan ja maailman maissa. Eli meillä on tietenkin myös suhteessa kohonneempi riski siihen, että tautia tulee rajan yli, Marin sanoi.

– Rajaliikenteen rajoitukset, testaukset ja karanteenit ovat avainasemassa siinä, kuinka hyvin voimme hallita viruksen leviämistä maasta toiseen.

Pohdinnassa yhteinen rokotetodistus

EU-johtajien videokokous alkoi iltaseitsemältä Suomen aikaa. Vaikka muuntunut koronavirus herättää laajaa huolta, osassa EU:ta on elätelty toiveita siitä, että rokottaminen mahdollistaisi matkailun avaamista jossain vaiheessa. Esimerkiksi Kreikka on ehdottanut, että EU-maiden yhteinen koronarokotetodistus voisi toimia keinona vapauttaa turismia.

EU-maiden johtajien odotetaankin keskustelevan koronarokotetodistuksesta. Komissio esitti aiemmin tällä viikolla, että yhteinen linjaus pyrittäisiin löytämään kuun loppuun mennessä.

Toisaalta Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC on vedonnut EU-maihin, että rajoitustoimia kiristettäisiin, tarpeetonta matkustamista vältettäisiin ja rokottamista vauhditettaisiin.

Marin odottaa AstraZenecan rokotteen myyntilupaa

Rokotusten eteneminen on illan suuri puheenaihe. Komissio on ehdottanut jäsenmaille tavoitteeksi, että vähintään 70 prosenttia aikuisväestöstä olisi rokotettu kesään mennessä. Toisena tavoitteena olisi, että viimeistään maaliskuussa olisi rokotettu vähintään 80 prosenttia yli 80-vuotiaista ja 80 prosenttia hoitoalan työntekijöistä.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan rokotustavoitteen saavuttaminen voisi olla käännekohta taistelussa koronavirusta vastaan.

Pääministeri Marin pitää rokotustahdin nopeutumisen kannalta ratkaisevana sitä, milloin EU pystyy antamaan myyntiluvan kolmannelle koronarokotteelle, eli lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston valmisteelle.

– Tiedot ovat sen suuntaisia, että tätä AstraZeneca-rokotetta olisi jo varastoissa tällä hetkellä siten, että rokotetta saataisiin nopeastikin maahan paljon isommissa määrin kuin tällä hetkellä saamme Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteita.

Jos Suomeen saataisiin suurempia määriä rokoteannoksia, Marinin mukaan rokotusmääriä pystyttäisiin laajentamaan nykyisestä.

Euroopan lääkeviraston mahdollista hyväksyntää AstraZenecan rokotteelle odotetaan ensi viikolla.

Hitaat toimitukset rokotusten pullonkaulana

Rokottamisen hidas alku on tuskastuttanut ympäri Eurooppaa, ja Marinin mukaan rokotteiden puute vaivaa kaikkia jäsenmaita.

– Isoin pullonkaula on siinä, että me emme saa maahan niin paljoa rokotteita, kuin vielä viime vuoden puolella rokotevalmistajat ovat arvioineet ja luvanneet, Marin totesi.

EU on tähän mennessä antanut myyntiluvan kahdelle koronarokotteelle. Ensimmäisenä luvan sai lääkeyhtiöiden Biontechin ja Pfizerin valmistama rokote, joka vaatii erittäin kylmät säilytys- ja kuljetusolosuhteet. Toisena myyntiluvan sai lääkeyhtiö Modernan koronarokote.

Marin lähetti komission puheenjohtajalle von der Leyenille viime viikolla kirjeen ja pyysi komissiota käymään keskusteluja lääkevalmistajien kanssa rokotetoimitusten nopeuttamiseksi.

– Näin on tietojeni mukaan jo tapahtunut, Marin kertoi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka