Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus neuvottelee rajaliikenteen tiukennuksista ja koronarajoituksista muuntoviruksen vuoksi

Hallitus neuvottelee iltapäivällä toimista, joilla on tarkoitus jarruttaa koronaviruksen brittimuunnoksen leviämistä Suomessa.

Ratkaisua haetaan muun muassa siihen, millä tavalla rajaliikennettä rajoitetaan eli mikä katsotaan välttämättömäksi työmatkaliikenteeksi.

Tarkoituksena on saada tulijavirtaa vähenemään etenkin satamissa niin, että kaikki tulijat pystytään testaamaan. Nykyisillä matkustajamäärillä testaamisen järjestäminen terminaalissa on käytännössä mahdotonta. Viime viikolla kokeiltiin testaamista laivoissa, mutta testeihin hakeutui vain pieni osa matkustajista.

Rajoitustoimien kiristämiseen varauduttava

Hallitus varautuu myös nykyistä tiukempiin rajoitustoimiin Suomen sisällä, jotta ärhäkämmin leviävää brittimuunnosta pystyttäisiin jarruttamaan ennen rokotteista saatavaa apua.

Muiden rajoitustoimien osalta on STT:n tietojen mukaan tarkoitus hyödyntää nykyisen hybridistrategian sisältämää työkalupakkia, mutta katsoa uudelleen kynnyksiä eri toimenpiteiden käyttöön ottamiselle.

Ensi vaiheessa on odotettavissa aiempaa jämäkämpää suositusta siitä, että leviämisvaiheen alueilla otetaan käyttöön kaikki hybridistrategian mukaiset toimet, sillä hallituksen näkökulmasta toimista ei voida lipsua muuntoviruksen uhatessa.

Tulevien viikkojen varalle on lisäksi tarkoitus linjata siitä, missä kohtaa muuntoviruksen todetaan pahentaneen tilannetta siinä määrin, että esimerkiksi leviämisvaiheen toimia on otettava käyttöön aiemmassa vaiheessa kuin nykyinen kriteeristö edellyttäisi.

Lasten ja nuorten harrastukset vaikea kysymys

Varautuminen perustuu taustaoletukseen, että herkemmin leviävä muuntoviruskanta alkaa lähiviikkoina vallata alaa nykyiseltä. Tällöin vanhat rajoitustoimet enää riitä pitämään tilannetta hallinnassa ja esimerkiksi paine sairaalahoitoon voisi kasvaa.

Neuvottelussa on esillä myös paljon keskustelua herättänyt kysymys lasten ja nuorten harrastustoiminnan vapauttamisesta.

Kysymys on hallitukselle erittäin vaikea tilanteessa, jossa muuntoviruksen uhkaan halutaan reagoida ajoissa, joten on mahdollista, ettei asiaan ole tällä erää tulossa höllennyksiä.

Hallitus varautuu pitkiin neuvotteluihin niin rajakysymysten kuin rajoitustoimienkin vuoksi.