Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus kiristää maahantulon rajoituksia helmikuun lopulle asti – vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen sallitaan keskiviikosta alkaen

Hallitus on päättänyt odotetusti kiristää maahantulon rajoituksia sekä testaamis- ja karanteenisuosituksia. Muutoksilla pyritään vähentämään rajan yli saapuvaa liikennettä, jotta estettäisiin uusien koronavirusmuunnosten leviämistä.

Hallitus neuvotteli perjantaina monta tuntia Helsingin Säätytalossa, ja teki päätökset ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa neuvottelun jälkeen. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoivat päätöksistä tiedotustilaisuudessa illalla.

Sisärajan kautta saapuvassa työmatkaliikenteessä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen. Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona vuorokauden vaihtuessa. Päätös on voimassa 30 vuorokautta.

Ohisalon mukaan tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.

Omat häät sallittu maahantulon peruste

Sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne.

– Tämä tarkoittaa esimerkiksi tavaralogistiikan henkilöstöä, terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä, diplomaatteja ja median edustajia, Ohisalo sanoi.

Lisäksi muiden erityisryhmien maahanpääsyn tarpeellisuus ja edellytykset käsiteltäisiin Rajavartiolaitoksen johdolla. Myös pakottavat perheasiat kuten omat häät tai oman lapsen syntymä on yhä sallittu maahantulon peruste.

Päätöksellä ei puututa jokaisen perusoikeuteen poistua maasta eikä suomalaisten oikeuteen aina palata takaisin Suomeen.

– Vetoan kuitenkin suomalaisiin, että välttäisimme kaikkea ulkomaille suuntautuvaa liikennettä, jos se ei ole aivan välttämätöntä. Vain näin voimme ylläpitää mahdollisimman normaalia arkea Suomessa, kunnes rokotekattavuus on saatu täällä paremmalle tasolle, Ohisalo sanoi.

Maahantulo sallitaan asiaan liittyvällä työnantajan täyttämällä lomakkeella.

Sisärajavalvontaa jatketaan 25. helmikuuta saakka.

Rajakuntien asukkaiden erivapaudet lakkaavat

Hallitus päätti myös, että rajayhteisöihin kuuluvien asukkaiden erivapaudet lakkautetaan, ja rajakuntien asukkaiden vapaa oikeus asioida naapurivaltion puolella lakkaa. Rajanylityksiin palaa lisäksi karanteenisuositus.

Sukulaisen määritelmää tiukennetaan sisä- ja ulkorajapäätöksissä. Jatkossa rajaus kattaa puolison, seurustelusuhteen, lapsen, vanhemmat, appivanhemmat ja isovanhemmat.

Lisäksi Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä. Myös Lapissa länsi- ja pohjoisrajan rajanylityspaikkojen aukioloaikoihin voi tulla henkilöliikennettä koskevia muutoksia.

Rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitokselta arvioi, että uusien rajoitusten vähentävä vaikutus lentoliikenteessä sekä Suomen ja Viron välisessä lauttaliikenteessä voi olla jopa 75 prosenttia ja Ruotsin rajalla noin 50 prosenttia nykyiseen verrattuna.

Neuvottelut jatkuvat maanantaina

Kiurun mukaan päätösten seurauksena rajoille tarvitaan satoja uusia testaajia ja satoja muita auttamaan käytännön järjestelyissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa, että koronatestejä ei pyrittäisi tekemään väkisin. Sen sijaan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön karanteeniin, jos tällä epäillään koronatartuntaa tai jos hän tulee maasta, jossa esiintyy muuntunutta viruskantaa.

Rajoilla tehtävien toimien lisäksi on Kiurun mukaan tarvetta maan sisällä tehtäville toimille. Näistä toimista neuvottelut jatkuvat maanantaina.

– Joudumme arvioimaan alkuviikosta, joudummeko tehostamaan karanteeniin liittyviä toimia niin, että sanktiotoimet käydään vielä kerran läpi, Kiuru sanoi.