Uusi koronavirusvariantti voi olla Britannian pääministerin mukaan entistä pahempi tappaja

Britannian pääministeri Boris Johnson. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Britannian pääministerin Boris Johnsonin mukaan on olemassa joitain merkkejä siitä, että Britanniassa tavattu uusi koronavirusmuunnos olisi paitsi entistä tarttuvampi, myös aiheuttaisi enemmän kuolemantapauksia.

Hallituksen keskeisiin tieteellisiin koronaneuvonantajiin kuuluvan Patrick Vallancen mukaan uusi variantti voi joissain ikäryhmissä olla jopa 30–40 prosenttia tappavampi. Tutkimustieto on kuitenkin toistaiseksi vielä hyvin vähäistä.

– Näihin lukuihin liittyy paljon epävarmuutta, ja meidän on tehtävä vielä paljon työtä saadaksemme asiasta tarkan käsityksen, mutta selvästi tämä antaa aihetta huoleen, Johnson sanoi.

Johnsonin mukaan nykyiset koronarokotteet näyttävät tehoavan myös uuteen virusvarianttiin. Pääministerin mukaan 5,4 miljoonaa ihmistä oli perjantaihin mennessä saanut koronarokotteen ensimmäisen piikin Britanniassa. Johnsonin mukaan perjantaina tehtiin uusi ennätys, kun 400 000 ihmistä sai rokotuksen päivän aikana.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan uusi virusvariantti on levinnyt jo yli 60 maahan, myös Suomeen. Uutta varianttia on löydetty myös Kiinasta, mistä koronapandemia sai alkunsa runsas vuosi sitten.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka