Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Torniossa ja Helsingin satamassa pestattu lisää väkeä koronatestaukseen – "On suuri haaste, miten meillä resurssit riittävät testaukseen"

Keskiviikkona voimaan tulevat tiukemmat testaamis- ja karanteenisuositukset rajaliikenteen yhteydessä ovat melkoinen haaste terveydenhuollolle, arvioidaan sekä Torniossa että Helsingissä. Tiukemmat suositukset tulevat voimaan samalla kuin ulkomailta tulevien uudet matkustusrajoituksetkin.

Haaparannasta Tornioon tulevien koronatestauspiste on nyt avoinna aamuseitsemästä iltaseitsemään.

– Joukkotestaus rajalla alkaa maanantaina. Testi on edelleen vapaaehtoinen, periaatteessa ihmisiä ei voi pakottaa. Sitä nyt pohditaan, pitäisikö testauspisteen toimia ympärivuorokautisesti. Toisaalta rajan ylitys yöaikaan on hyvin vähäistä, kertoo Tornion kaupungin perusturvajohtaja Leena Karjalainen.

Hallituksen päätöksen mukaan keskiviikosta alkaen sisärajoilla sallitaan työmatkaliikenteestä vain sellainen, joka on huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tavaroita kuljettavia työntekijöitä sekä terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstöä. Työnantajan tulee erillisellä lomakkeella perustella, miksi Suomeen tulevan ulkomaalaisen työntekijän työtehtävä on välttämätön ja sellainen, että työ ei saa viivästyä.

Suomen kansalaiset ja Suomessa asuvat henkilöt saavat kuitenkin perustuslain nojalla aina saapua Suomeen.

Työnantajien toivotaan huolehtivan testauksista

Rajakaupungissa työmatkaliikennettä on paljon molempiin suuntiin. Terveydenhoidon ja sosiaalialan henkilöstöä käy enemmän töissä Suomesta Ruotsin puolella kuin päinvastoin.

– Toivomme, että työnantajat huolehtisivat testauksista mahdollisimman paljon. Se sujuvoittaisi meidän toimintaamme. On suuri haaste, miten meillä resurssit riittävät testaukseen, Karjalainen sanoo.

Joukkotestauksia tekemään on Karjalaisen mukaan tähän mennessä pestattu toistakymmentä ihmistä. Lisää väkeä tullaan palkkaamaan, hakijoita on Karjalaisen mukaan runsaasti.

Miten keskiviikosta eteenpäin toimitaan, jos joku kieltäytyy testistä, on Karjalaisen mukaan vielä epäselvää.

– Tämä asia pitää tarkentaa. Se selviää varmaan maanantain aikana.

"Raja tulee ruuhkautumaan"

Keskiviikosta lähtien Ruotsin ja Norjan vastaiset rajat saa ylittää vain virallisten rajanylityspaikkojen kautta. Länsi-Pohjan alueella niitä on kaksi, Torniossa ja Ylitorniolla.

– Tornion ja Haaparannan rajanylityspaikalle tullaan Nelostien kautta, ja siinä on vain yksi ajorata Ruotsista. Raja tulee jonkin verran ruuhkautumaan, Karjalainen arvioi.

Myös Helsingin sataman koronatestauksiin on ryhdytty hankkimaan lisää henkilöstöä.

– Rekrytointi on alkanut jo viime viikolla, kertoo sataman terveysneuvonnan koordinaattori Anna Oksanen.

Testausjärjestelyistä tiukempien rajamääräysten oloissa on Oksasen mukaan useitakin alustavia suunnitelmia, mutta vasta maanantaina on määrä päättää, mitä niistä ryhdytään noudattamaan. Rajavartiolaitoksen asia taas on tarkastaa se, että tulijalla on hyväksyttävä syy tulla Suomeen.

Lentäen ja laivalla tulevien määrä vähenee

Rajavartiolaitoksessa arvioidaan, että uudet matkustusrajoitukset vähentävät Suomeen tulevien matkustajien määrää noin 75 prosentilla lento- ja lauttaliikenteessä. Ruotsin ja Norjan vastaisilla maarajoilla vähennyksen ennakoidaan olevan pienempi.

– Tornion ja Haaparannan välinen liikenne saattaa vähentyä jopa 50 prosentilla, sanoo ylitarkastaja Max Janzon Rajavartiolaitoksesta.

– Suurin vaikutus on kuitenkin Suomen ja Viron väliseen liikenteeseen, hän arvioi.

Keskiviikosta alkaen sisärajoilla sallitaan vain huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työmatkaliikenne. Esimerkiksi terveydenhoidon ammattilaisten työmatkat rajan yli ovat sallittuja, mutta muun muassa rakennuksilla työskenteleviä ulkomaalaisia ei enää keskiviikon jälkeen päästetä Suomeen.

Rajoitukset jatkuvat 30 vuorokautta helmikuun lopulle asti. Myös testaamis- ja karanteenisuositukset tiukentuvat. Suomen kansalainen saa edelleenkin perustuslain nojalla tulla Suomeen.

– Tieto on tavoittanut jo virolaisia rakennustyöläisiä ja heidän työnantajiaan Suomessa, Janzon toteaa.

Alkuviikosta tulijat voivat jäädä Suomeen

Janzonin mukaan rajoitusten tiukennus ajoitettiin tarkoituksella keskiviikkoon. Näin Suomessa työskentelevillä ulkomaalaisilla olisi mahdollisuus tulla maahan alkuviikosta ja valmistautua jäämään pidemmäksi aikaa käymättä välillä kotona.

– Pyrittiin ottamaan huomioon, että työläisillä on mahdollisuus järjestellä asiat, Janzon sanoo.

Janzonin mukaan ei juuri ole mahdollista arvioida etukäteen, miten moni Suomessa työskentelevä virolainen jää pidemmäksi aikaa Suomeen ja miten moni taas jää tulematta työmaalle.

Rakennusalan työnantajaliitto Rakennusteollisuus julkaisi eilen illalla tiedotteen, jonka mukaan Suomessa työskentelevien ulkomaalaisten toivotaan jäävän maahan, jos mahdollista. Suomessa on normaalisti kymmeniätuhansia ulkomaisia rakennusalan työntekijöitä, joista valtaosa on Virosta.

Valvontaa rajoilla ei Janzonin mukaan ole tarkoitus lisätä, vaan sitä on tehostettu jo aikaisemmin. Rajanylittäjien koronatestaukset ja mahdolliset karanteenimääräykset ovat terveysviranomaisten vastuulla.

– Jos ilmenee, että maahan saapuva ulkomaalainen henkilö on sairastunut, niin lähtökohtaisesti terveysviranomainen määrää hänet karanteeniin, Janzon sanoo.