Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brasilian alkuperäiskansojen johtajat haluavat presidentti Bolsonaron vastuuseen Amazonin sademetsän tuhoamisesta

Kaksi Brasilian alkuperäiskansojen johtajaa on pyytänyt Kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan, onko presidentti Jair Bolsonaro syyllistynyt rikoksiin Amazonin sademetsän tuhoamisessa.

Kayapo-kansan johtaja Raoni Metuktire ja Paiter Surui -kansan johtaja Almir Narayamoga Surui katsovat, että Bolsonaron vuonna 2019 tapahtuneen valtaannousun jälkeen Amazonin tuhoutuminen on kiihtynyt suunnattomasti. Asiasta kertoi ranskalainen Le Monde -lehti.

Metsien tuhoutuminen ja alkuperäiskansojen vaino on kiihtynyt niin, että kyseessä on rikos ihmiskuntaa vastaan, johtajat katsovat.

Bolsonaron hallitus on esittänyt lainsäädäntöä, joka höllentäisi Amazonin aluetta koskevia rajoituksia kaivostoiminnalle, öljyn ja kaasun tuotannolle sekä tehomaataloudelle.

– Vakava tilanne on suora seuraus Jair Bolsonaron toiminnasta. Amazonin sademetsän tuhoaminen on vaaraksi ei vain brasilialaisille, vaan koko ihmiskunnalle, todetaan rikostuomioistuimelle jätetyssä kanteessa.

Ympäristöaktivistit ovat vaatineet, että ympäristörikokset tulisi saada Kansainvälisen rikostuomioistuimen tuomiovallan alaisiksi, kansanmurhan ja sotarikosten lisäksi.

Kayapo-kansan Raoni on syyttänyt Bolsonaroa myös siitä, että tämä yrittää käyttää koronapandemiaa keinona tuhota maan alkuperäiskansat. Brasilian rokotusohjelmaa on moitittu myöhästyneeksi ja sekavaksi.