Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus neuvottelee tänään siitä, millaisiin maan sisäisiin koronatoimiin on tarvetta ryhtyä

Hallitus neuvottelee tänään siitä, millaisiin maan sisäisiin koronatoimiin on tarvetta ryhtyä uusien virusmuunnosten takia. STT:n tietojen mukaan hallitus pohtii koronaneuvotteluissaan ennen kaikkea sitä, missä vaiheessa leviämisvaiheen toimia pitäisi ottaa käyttöön. Hallitus miettii, pitäisikö koronaviruksen leviämisvaiheen rajoitustoimia olla myös niillä alueilla, jotka eivät nykyisten kriteerien mukaan ole leviämisvaiheessa.

Neuvottelut Säätytalolla Helsingissä alkavat kello 11.30.

Hallituksen on tarkoitus päivittää hybridistrategiaansa, jota on tarkasteltava uudestaan koronavirusmuunnosten aiheuttamassa tilanteessa. Uudet muunnokset leviävät tiettävästi herkemmin kuin niin sanottu alkuperäinen virus.

Hallituksen hybridistrategia on toimintasuunnitelma, jolla ohjataan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita koronavirusepidemian hillinnässä.

Karanteenin laiminlyönnin sanktiot myös pohdinnassa

Perjantaina hallitus kertoi uusista rajoja koskevista rajoituksista. Sisärajan kautta saapuvassa työmatkaliikenteessä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen. Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona vuorokauden vaihtuessa. Päätös on voimassa 30 vuorokautta.

Tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että päätösten seurauksena rajoille tarvitaan satoja uusia testaajia ja satoja muita auttamaan käytännön järjestelyissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa, että koronatestejä ei pyrittäisi tekemään väkisin. Sen sijaan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön karanteeniin, jos tällä epäillään koronatartuntaa tai jos hän tulee maasta, jossa esiintyy muuntunutta viruskantaa.

Kiurun mukaan alkuviikosta on tarkasteltava myös sitä, joudutaanko karanteeniin liittyviä toimia tehostamaan niin, että sanktioita vielä käydään läpi.

Britanniasta pääsee taas Suomeen

Tänään puoliltapäivin päättyy matkustajalentojen keskeytys Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen. Traficom päätti asiasta viime viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon perusteella.

Matkustajalentoliikenne Britanniasta keskeytettiin joulun alla koronavirusmuunnoksen takia THL:n suosituksesta. Päätös tehtiin alun perin kahdeksi viikoksi, ja sitä on jatkettu muutamia kertoja viikoksi kerrallaan.

Britanniassa havaittu virusmuunnos ei ole kantajalleen aiempaa vaarallisempi. Se kuitenkin tarttuu aiempaa herkemmin, mikä on kiihdyttänyt epidemiaa esimerkiksi Britanniassa ja Irlannissa. Myös Etelä-Afrikassa on havaittu erillinen virusmuunnos.

THL:n mukaan viranomaisten toimia terveysturvallisuuden eteen on lisätty Suomen lentoasemilla merkittävästi muunnosten havaitsemisen jälkeen.