Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin virkasyyte määrä toimittaa tänään senaattiin

Yhdysvalloissa ex-presidentti Donald Trumpin virkasyyte on määrä toimittaa tänään senaattiin.

Syytteen käsittely alkaa kuitenkin vasta kahden viikon kuluttua. Virkarikossyyte koskee Trumpin vastuuta kongressitalon loppiaisen mellakasta, jota tämän on katsottu lietsoneen puheillaan.

Republikaanit ovat vastustaneet virkasyytteen viemistä eteenpäin pääasiassa siksi, että Trumpin presidenttikausi on jo ohi.

– Mielestäni virkarikossyyte on typerä. Se on ei-rakentava. Maassamme roihuaa jo nyt tuli, ja tämä on kuin bensan heittämistä sen liekkeihin, sanoi republikaaniedustaja Marco Rubio Fox Newsille.

Rubio kuitenkin myönsi, että Trump on osavastuussa kongressitaloon tehdyn hyökkäyksen lietsomisesta.

Demokraattien mukaan Trump tulee kuitenkin saattaa vastuuseen, vaikka tämän virkakausi on ohitse.

Demokraattiedustaja Elizabeth Warrenin mukaan tammikuun 6. päivän tapahtumat "ylittävät kaikkien niiden muiden normien rikkomisen, joita Trump presidenttikaudellaan rikkoi".

– Puhumme nyt presidentistä, joka seisoi väkijoukon edessä ja käski heidän mennä sisälle kongressitaloon, presidentistä, joka käski väkijoukkoa menemään sisälle ja pysäyttämään hallinnon laillisen toiminnan, jotta hän voisi pysyä Valkoisessa talossa.. Se on täysin väärin, hän sanoi uutiskanava CNN:lle.

Demokraateilla on hallussaan 50 paikkaa 100-paikkaisessa senaatissa, mutta he tarvitsisivat lisäksi 17 republikaanin äänen virkasyytteen läpimenoon.

Vaikka moni republikaani on kritisoinut Trumpin toimintaa viime viikkoina, on epäselvää, äänestääkö moni lopulta virkarikossyytteen puolesta.

Biden haluaa liittovaltion suosivan yhdysvaltalaisia tuotteita

Uusi presidentti Joe Biden on puolestaan jatkanut uuden hallintonsa poliittisten tavoitteiden edistämistä.

Bidenin on määrä allekirjoittaa tänään määräys, jonka perusteella liittovaltion tulee suosia hankinnoissaan yhdysvaltalaisia yrityksiä. Määräyksen on tarkoitus piristää kansallista tuotantoa ja pelastaa teollisuuden työpaikkoja.

Biden pyrkii tiukennetuilla määräyksillään erityisesti torjumaan porsaanreikiä, joilla yritykset saavat myydä tuotteitaan liittovaltiolle, vaikka ne tuottaisivat vain pienen määrän tuotteistaan Yhdysvalloissa. Määräykset täyttävät yritykset tullaan merkitsemään eräänlaisella "Made in America" -leimalla.

Myös Bidenin edeltäjä Donald Trump halusi liittovaltion suosivan yhdysvaltalaisia tuotteita. Hän myös käytti tulleja ja kauppasotia keinona yhdysvaltalaistuotteiden markkina-aseman parantamiseen. Biden ei kuitenkaan aio ryhtyä tähän.