Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ex-presidentti Trumpin virkasyyte on toimitettu senaattiin – Biden ei usko riittävän monen republikaanisenaattorin äänestävän syytteen puolesta

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin virkasyyte on toimitettu edustajainhuoneesta senaattiin.

Virkarikossyyte koskee Trumpin vastuuta kongressitalon loppiaisen mellakasta, jota tämän on katsottu lietsoneen puheillaan.

Virkasyytteen senaattiin toimittaneet yhdeksän asiaa hoitanutta käveli hiljaisuudessa samoilla käytävillä, joille Trumpin tukijat tunkeutuivat 6. tammikuuta. Sitten edustaja Jamie Raskin luki syytteet ääneen republikaanienemmistöisessä senaatissa.

Demokraateilla on hallussaan 50 paikkaa 100-paikkaisessa senaatissa, mutta he tarvitsisivat lisäksi 17 republikaanin äänen virkasyytteen läpimenoon. Vaikka moni republikaani on kritisoinut Trumpin toimintaa viime viikkoina, on epäselvää, äänestääkö moni lopulta virkarikossyytteen puolesta.

Presidentti Joe Biden sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa , ettei usko 17 republikaanisenaattorin äänestävän Trumpin tuomitsemiseksi. Hänen mukaansa tilanne olisi eri, jos Trumpilla olisi vielä presidenttikautta kuusi kuukautta jäljellä.

"Puhumme nyt presidentistä, joka seisoi väkijoukon edessä ja käski heidän mennä sisälle kongressitaloon"

Republikaanit ovat vastustaneet virkasyytteen viemistä eteenpäin pääasiassa siksi, että Trumpin presidenttikausi on jo ohi.

– Mielestäni virkarikossyyte on typerä. Se on ei-rakentava. Maassamme roihuaa jo nyt tuli, ja tämä on kuin bensan heittämistä liekkeihin, sanoi republikaaniedustaja Marco Rubio Fox Newsille aiemmin.

Demokraattien mukaan Trump tulee kuitenkin saattaa vastuuseen. Demokraattiedustaja Elizabeth Warrenin mukaan tammikuun 6. päivän tapahtumat "ylittävät kaikkien niiden muiden normien rikkomisen, joita Trump presidenttikaudellaan rikkoi".

– Puhumme nyt presidentistä, joka seisoi väkijoukon edessä ja käski heidän mennä sisälle kongressitaloon. Presidentistä, joka käski väkijoukkoa menemään sisälle ja pysäyttämään hallinnon laillisen toiminnan, jotta hän voisi pysyä Valkoisessa talossa. Se on täysin väärin, hän sanoi uutiskanava CNN:lle.

Virkasyytteen käsittelyn on määrä alkaa senaatissa kahden viikon kuluttua 8. helmikuuta.

Yhdysvallat sai historiansa ensimmäisen naisen valtionvarainministeriksi

Yhdysvallat on saanut ensimmäisen naisen valtiovarainministeriksi. Senaatti hyväksyi varhain tiistaina Suomen aikaa Janet Yellenin valinnan virkaan.

Yellen on tehnyt historiaa aikaisemminkin, sillä hän oli myös ensimmäinen Yhdysvaltain keskuspankin johtajaksi valittu nainen. Yellen johti pankkia vuosina 2014–2018.

Yellenin lähitulevaisuuden tärkein tehtävä on luotsata Bidenin valtaisa, 1,9 biljoonan dollarin koronatukipaketti läpi kongressissa samaan aikaan kun maan talous on muutenkin velkaantunut pahasti.

– Sen paremmin minä kuin presidenttikään emme suhtaudu tähän kevyesti. Nyt, kun korot ovat historiallisen alhaalla, fiksuin asia, jonka voimme kuitenkin tehdä on toimia isosti. Meillä on nyt tähän varaa, mutta meillä ei itse asiassa ole varaa olla nyt toimimatta, perusteli Yellen pakettia taannoin senaatin kuulemisessa.