"Suomelle tulisi ongelmia, Jos AstraZenecan koronarokotetta ei suositeltaisi yli 65-vuotiaille" – uutinen heikosta tehosta ilmeisesti perätön

Mia Peltola / STT

Tiedot Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö AstraZenecan koronarokotteen varsin heikosta tehosta ikäihmisille ovat vääriä, sanoi Saksan terveysministeriö tiistaina. Virheelliseen tietoon viittasi myös THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, joka luonnehti STT:lle tietoja rokotteen kehnosta tehosta yli 65-vuotiaille uutisankaksi.

Saksalaislehdet Bild ja Handelsblatt uutisoivat aiemmin, että AstraZenecan koronavirusrokote olisi varsin tehoton yli 65-vuotiaille.

Lehdet kertoivat hallituslähteisiin nojaten, että AstraZenecan rokotteen teho olisi alle kymmenen prosentin luokkaa. Handelsblatt kertoi, että luku olisi vain noin kahdeksan prosenttia. Mediassa myös ennakoitiin, ettei rokote luultavasti saa Euroopan lääkeviraston (EMA) siunausta yli 65-vuotiaiden ikäihmisten rokottamiseen.

Nohynek sanoi tiistaina STT:lle, ettei kahdeksan prosentin teho voi pitää aiemmin tiedossa olleiden tutkimustulosten valossa paikkaansa. Hänen mukaansa olisi vaikea kuvitella, miten tiedot olisivat voineet yhtäkkiä muuttua aiemmasta niin rajusti.

– Aiemmat immunogeenisuustulokset näyttivät ikäihmisillä ihan kohtuullisen hyviltä. Tulokset olivat jonkin verran alhaisempia kuin nuoremmilla ihmisillä, mutta ne eivät näyttäneet mitenkään huonoilta. Sen pohjalta voisi odottaa, että päästään ylitse Euroopan lääkeviranomaisen asettaman alarajan eli 50 prosentin tehon, jotta myyntilupa heltiää. Mutta sitä me emme vielä tiedä, tuleeko sitten jotain ikäryhmäkohtaista suositusta, Nohynek kertoi.

Asiat menneet sekaisin

Lääkeyhtiö AstraZeneca kiisti jo aiemmin jyrkästi saksalaislehtien uutiset rokotteen alhaisesta tehosta iäkkäämmillä ihmisillä.

Yhtiön edustaja viittasi muun muassa tiedelehti Lancetissa viime vuoden puolella julkaistuihin tuloksiin, jotka olivat rohkaisevia. Testitulokset viittasivat siihen, ettei kohdehenkilön iästä koituisi ongelmaa. Tuolloin uutisoitiin, että rokote voisi tuoda vahvaa immuunivastetta jopa yli 70-vuotiaille.

Saksan terveysministeriö sanoi tiistaina, että lähteet ovat sotkeneet tuoreimmassa uutisoinnissa kaksi asiaa.

– Noin kahdeksan prosenttia AstraZenecan testeihin osallistuneista oli 56–69-vuotiaita ja kolmesta neljään prosenttia yli 70-vuotiaita. Tämä ei suinkaan tarkoittanut, että nämä olisivat rokotteen tehokkuutta koskevia prosentteja, terveysministeriön tiedotteessa kerrottiin AFP:n mukaan.

Terveysministeriön mukaan jo syksystä asti on ollut tiedossa, että AstraZenecan testeissä oli mukana vähemmän ikäihmisiä kuin muiden rokotevalmistajien kokeissa.

Lääkevirasto puntaroi käyttöönottoa

Julkisuudessa on aiemmin kerrottu, että AstraZenecan koronarokote antaisi yleisesti ottaen noin 70-prosenttisen suojan koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteilla teho on noussut yli 90 prosentin.

THL:n Nohynek sanoi, että Suomessa odotetaan nyt innokkaina sitä, mitä kaikkea uutta tietoa AstraZenecan rokotteesta on kertynyt aiemmin julkaistujen tietojen jälkeen. Tuoreimmat tiedot rokotteen kokonaistehosta ja tehosta eri ikäryhmille ovat Euroopan lääkeviraston puntaroitavana, mutta niistä ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Euroopan lääkeviraston odotetaan käsittelevän perjantaina AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston yhteistyössä kehittämän koronarokotteen käyttöönottoa. Jos EMA puoltaa rokotteen käyttöä, Euroopan komission pitää vielä antaa sille myyntilupa.

EU:ssa on tähän mennessä saanut myyntiluvan kaksi koronarokotetta. Rokotukset alkoivat Pfizerin ja Biontechin kehittämällä rokotteella, ja tämän kuun alussa lupa heltisi myös Modernan rokotteelle. Molemmat rokotteet saivat pikavauhtia myyntiluvan sen jälkeen, kun EMA oli näyttänyt niille vihreää valoa.

Jos Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö AstraZenecan koronarokotetta ei jostain syystä suositeltaisikaan yli 65-vuotiaille, se aiheuttaisi Suomelle ongelmia.

– Se aiheuttaisi ongelmia, koska meillä on rokotusstrategia, joka sanoo, että haluamme ehkäistä tautitaakkaa ja kuolemia ja vähentää elinvuosien menetystä ja ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä. Jos meillä sairastuu ja kuolee eniten ihmisiä vanhoissa ikäryhmissä, mitkä meidän keinomme sitten ovat suojata heitä, jos meillä ei yhtäkkiä olekaan sitä rokotetta, minkä ajattelimme mahdollistavan massarokotukset, Nohynek sanoi.

Toistaiseksi THL seuraa, millaisia päätöksiä Euroopan lääkevirastolta ja komissiolta rokotteesta tulee.

– Sen jälkeen olemme paremmassa asemassa sanomaan, miten ja millä vauhdilla jatkamme rokotusstrategiaa Suomessa.

AstraZenecalla toimitusongelmia

Nohynekin mukaan Suomeen on tilattu yhteensä 3,7 miljoonaa annosta AstraZenecan rokotetta. Nyt jo käytössä olevaa Pfizerin ja Biontechin rokotetta on tilattu 6,4 miljoonaa ja Modernaa 2 miljoonan rokotteen verran.

AstraZeneca ilmoitti äskettäin, ettei se pysty toimittamaan Eurooppaan heti niin paljon rokotteita kuin alun perin arvioitiin. THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio kertoi viikonloppuna STT:lle, että yhtiön rokotteita saadaan helmikuussa ehkä noin 200 000, kun alun perin määrän arvioitiin nousevan heti alussa useisiin satoihin tuhansiin. Tämä tarkoittaa sitä, että koronarokotusten laajamittainen aloittaminen uhkaa lykkääntyä Suomessa AstraZenecan ongelmien takia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka