Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konkurssi ei pelota, mutta stressi on suurta – moni yrittäjä arvioi työkykynsä olevan huolestuttavalla tasolla

Lähes kolme neljäsosaa yrittäjistä ei pelkää konkurssia koronapandemiasta huolimatta, ilmenee työeläkeyhtiö Elon ja Suomen Yrittäjien kyselytutkimuksesta. Vain neljä prosenttia yrittäjistä pitää konkurssin uhkaa yritykselleen erittäin merkittävänä.

– Odotimme yrittäjiltä huomattavasti synkempiä tunnelmia, sillä viimeinen vuosi on ollut useilla toimialoilla todella rankka. Tulokset kuitenkin osoittavat, että yrittäjät ovat kyenneet reagoimaan äkisti eteen tulleeseen tilanteeseen erinomaisesti, kertoo Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Katja Ekman tiedotteessa.

Hän varoittaa kuitenkin, että joidenkin yrittäjien arvio yrityksen maksukyvystä saattaa olla todellisuutta positiivisempi erilaisten maksujärjestelyjen ja taloudellisten tukien vuoksi.

Tutkimuksen mukaan hälyttävän moni yrittäjä arvioi kuitenkin työkykynsä olevan huolestuttavalla tasolla ja suuri osa yrittäjistä on erittäin stressaantuneita.

Kolmannes yrittäjistä kertoo työkykynsä alentuneen. 40 prosenttia yrittäjistä kokee pitkittynyttä ja haitallista stressiä melko tai erittäin paljon.

Työkykyinen yrittäjä panostaa myös henkilöstön hyvinvointiin

Ekmanin mukaan yrittäjän näkökulmasta olennaista on huolehtia omasta työkyvystä tekemällä niitä asioita, joista saa virtaa ja voimaa.

– Työkykyinen yrittäjä panostaa myös henkilöstönsä hyvinvointiin, jolloin positiivinen kierre toimii, hän huomauttaa.

Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä marras-joulukuussa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 367 yrityspäättäjää ja yrittäjää.

Vireille pantujen konkurssien määrä väheni viime vuonna

Vireille pantujen konkurssien määrä väheni viime vuonna lähes viidenneksellä, kertoo Tilastokeskus. Vireille pantujen konkurssien määrä väheni kaikilla päätoimialoilla.

Asiaan on vaikuttanut se, että koronan vuoksi yritykset ovat saaneet suojaa velkojiltaan. Suoja päättyy helmikuussa.

Myös yrityssaneerausten määrä väheni viime vuonna edellisvuodesta. Pudotusta tuli yli kahdeksan prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että konkurssien vireille pano ei tarkoita konkurssiin menoa sanan varsinaisessa mielessä.

Konkurssi on mutkikas ja monia vaiheita käsittävä oikeusprosessi, jonka eri vaiheissa menettely voi jäädä kesken. Konkurssi voi myös raueta, jos yritys ei edes kykene menemään konkurssiin.

Vähennystä eniten palveluissa

Viime vuonna pantiin vireille 2 135 konkurssia, mikä on 488 konkurssia vähemmän kuin toissa vuonna. Lukumääräisesti eniten vireille pannut konkurssit vähenivät muiden palvelujen päätoimialalla, jossa konkurssien määrä oli 700.

Muut palvelut käsittävät muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Suhteellisesti eniten vireille pannut konkurssit vähenivät kuljetuksen ja varastoinnin päätoimialalla.