EU:n terveyskomissaari vaatii AstraZenecaa täyttämään koronarokotesopimusten velvoitteet

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot sanoi, että yhtiössä tehdään töitä kellon ympäri toimitusongelmien ratkaisemiseksi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

EU:n 27 jäsenmaata ovat yhtä mieltä siitä, että ruotsalais-brittiläisen lääkeyhtiön AstraZenecan on täytettävä koronarokotteita koskevien sopimusten velvoitteet. Näin sanoi EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

EU on myös vaatinut, että AstraZeneca korvaa koronarokotteiden viivästymiset toimittamalla EU:n jäsenmaille rokoteannoksia yhtiön Britanniassa olevilta tehtailta.

Lontoossa Britannian pääministerin Boris Johnsonin tiedottaja puolestaan sanoi Britannian odottavan, että sopimuksia noudatetaan.

– AstraZeneca on sitoutunut kahteen miljoonaan annokseen viikossa täällä Britanniassa, emmekä odota sen muuttuvan, tiedottaja sanoi.

"Kyseessä ei ole sitoumus"

EU ja AstraZeneca olivat jälleen keskiviikkona napit vastakkain rokotetoimituksista sen jälkeen kun yhtiön toimitusjohtaja Pascal Soriot oli haastattelussa ilmoittanut, ettei yhtiöllä itse asiassa ole sitovaa velvoitetta toimittaa EU:lle rokotteita tietyn aikarajan puitteissa.

– Kyseessä ei ole sitoumus. Sopimuksessa sanotaan, että yritämme parhaamme toimittaaksemme rokotteet, Soriot sanoi.

Soriot antoi myös ymmärtää, että EU olisi osaltaan syypää rokotetoimitusten vaikeuksiin, koska se on viivytellyt rokotteen tilaamisessa ja hyväksymisessä.

EU on hyvin tyytymätön siihen, että AstraZeneca ilmoitti pystyvänsä toimittamaan EU-maihin alkuun vain osan alun perin kaavailluista toimitusmääristä.

EU-lähteen mukaan toimitukset olisivat vain noin neljännes siitä, mitä yhtiö lupasi aiemmin.

Kiistaa siitä, mistä maista EU-maiden rokotteet tulee toimittaa

Toimitusvaikeuksia on perusteltu tuotantosyillä. EU:lla ja AstraZenecalla onkin kiistaa myös siitä, missä maissa sijaitsevista tehtaista EU-maiden rokotteet tulisi sopimusten mukaan toimittaa.

AstraZeneca on antanut ymmärtää julkisuudessa, että Britanniassa tuotetut rokoteannokset menisivät ensisijaisesti Britanniaan.

EU-lähteen mukaan sopimusten perusteella EU odottaa, että yhtiö toimittaisi EU-maihin rokotteita myös Britannian tehtailta eikä vain EU-maissa sijaitsevilta tuotantolaitoksilta.

Lisäksi EU aikoo selvittää, mihin Belgiassa aiemmin tuotetut AstraZenecan rokoteannokset on viety.

EU:n ja AstraZenecan välistä sopimusta rokoteostoista ei ole julkistettu liikesalaisuuksien vuoksi. EU-lähteen mukaan lääkeyhtiön kanssa on käyty keskusteluja sopimuksen julkistamiseksi.

Euroopan lääkeviraston EMA:n mahdollinen hyväksyntä AstraZenecan rokotteelle on kestänyt, ja sen pitäisi olla luvassa perjantaina. Sopimusasioihin liittyvät kiistat rokotetoimituksista eivät vaikuta rokotteen myyntiluvan hyväksymisprosessiin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka