Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus linjaa: Kela voisi korvata työterveyshuollossa tehtävän koronarokottamisen

Hallitus on tänään neuvotteluissaan linjannut, että sairausvakuutuslakia muutetaan niin, että Kela voisi korvata työterveyshuollossa tehtävän koronarokottamisen. Korvauskustannukset rahoitettaisiin valtion varoista. Korvauksen suuruus on tarkoitus päättää myöhemmin.

Lisäksi hallitus esittää, että yksityisessä ja julkisessa terveydenhuollossa tehtävien rokotusten matkakustannukset tulevat korvattaviksi. Hallitus antaa esityksen koronarokottamisen korvaamisesta eduskunnalle helmikuussa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoi Säätytalon portailla toimittajille, että korvaustasosta neuvotellaan vielä työmarkkinaosapuolten kanssa ensi perjantaina.

– Tarkoitus on, että löydetään sellainen korvaustaso, joka on oikeasuhtainen siihen rokotustapahtumaan nähden ja näin ollen saataisiin kunnille työterveyshuollosta lisäapua rokottamiseen, Pekonen sanoi.

Pekoselta kysyttiin, että korvataanko rokotukset työterveyshuollolle täysimääräisesti. Pekosen mukaan tällä hetkellä selvitetään sitä, mikä on yhden rokotustapahtuman hinta, sillä sille ei ole tällä hetkellä olemassa mitään yksittäistä hintaa.

Hallitus linjaa myöhemmin ulkomaisten kausityöntekijöiden tulosta

Hallitus keskusteli tänään neuvotteluissaan Helsingin Säätytalossa myös siitä, miten ulkomaista kausityövoimaa saataisiin terveysturvallisesti Suomeen.

Hallitus jatkaa neuvotteluja terveysturvallisen maahantulon ohjeistuksesta. Kausityöntekijöitä koskeva ohjeistus on tarkoitus päivittää hybridistrategian muutosten mukaisesti.

Tarkoitus on turvata huoltovarmuuden kannalta kriittisen työvoiman maahantulo myös tänä vuonna.

– Haluamme turvata kausityöntekijät tulevalle kasvukaudelle, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi poistuessaan Säätytalolta.

Viime vuonna testauksia ei maahan saapuville kausityöntekijöille tehty

Maa- ja metsätalousministeriö on STT:n tietojen mukaan esittänyt, että EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Ukrainasta, tulevat kausityöntekijät lennätettäisiin charter-lennoilla keskitetysti Helsinki-Vantaalle, jossa heidät ohjattaisiin suoraan koronatestiin. Sen jälkeen työnantajat hakisivat heidät lentokentältä omille työpaikoilleen, jossa he olisivat omaehtoisessa karanteenissa, kunnes toinenkin testi olisi otettu. Toinen koronatesti tulisi hybridistrategian mukaisesti ottaa 72 tunnin kuluttua.

Charter-lennoista on ministeriön mukaan viime vuoden perusteella hyviä kokemuksia. Kausityöntekijät itse maksaisivat lennot.

Viime vuonna testauksia ei maahan saapuville kausityöntekijöille tehty.

Maa- ja metsätalousministeriö perustaa esityksensä siihen, että työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan välttämättömiä ulkomaista työvoimaa edellyttäviä työtehtäviä on erityisesti muun muassa maa-, puutarha- ja kalataloudessa.

Marin: Nykyisillä rajoitustoimilla tuskin mennään kovin pitkään

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi aiemmin tänään, että Suomi voi olla aika pian tilanteessa, jossa keskustellaan koronan kakkostasolle siirtymisestä eli siitä, että koko maassa otettaisiin voimakkaat toimet yhteisesti käyttöön.

Marin sanoi Säätytalon portailla toimittajille, että nykyisillä rajoitustoimilla tuskin mennään kovin pitkään, vaan kiristyksiä tullaan tekemään.

Hän ei suoraan ottanut kantaa pääkaupunkiseudun ilmoitukseen siitä, että lasten harrastustoimintaa avataan rajoitetusti. Marin sanoi, ettei ole tutustunut asiaan vielä kunnolla. Hän kuitenkin toisti, että hallitus on vedonnut siihen, ettei rajoituksia nyt höllennettäisi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan uskoo, että pääkaupunkiseutu tuntee vastuunsa.

– Se teki varmasti kokonaisarvion lasten ja nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta, Saarikko sanoo.

Hänen mukaansa tilannetta pitää tarkkailla jokainen päivä. Hän sanoi, että myös kaikki hallituspuolueet kantavat huolta lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

Saarikko sanoi lisäksi olevansa hyvillään siitä, että pääkaupunkiseudun viestissä korostuu aikuisten vastuu. Hänen mielestään on myös hyvä, että sääntöjen noudattamatta jättämisestä aiheutuu seuraamuksia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ollut ehtinyt tutustua kunnolla pääkaupunkiseudun ratkaisuihin. Hän sanoi olevansa huolissaan, onko kaikille tullut sellainen tilannekuva, joka vastaa todellisuutta.

– Olemme tilanteessa, jossa nykyisillä rajoituksilla vedetään ihan viimeisiä lenkkejä. Jos tautitilanne on huonontumassa niin kuin tartuntatautiviranomaiset ennustavat, olemme hyvin pian tilanteessa, jossa taso kaksi joudutaan ottamaan käyttöön, Kiuru sanoo.

Tasolla kaksi alueellisten rajoitusten sijaan rajoitukset olisivat yhtenäisiä koko maassa.

Pahentuva koronatilanne on herättänyt myös keskustelua kuntavaaleista, jotka on tarkoitus järjestää keväällä.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi lähtökohdan olevan edelleen, että kuntavaalit järjestetään huhtikuussa. Hän lisäsi, että jos Suomessa siirrytään tasolle kolme, kuntavaaleja ei voida pitää. Lähiviikot ovat hänen mukaansa ratkaisevia.

Pakkotestausmallia viilataan

Sosiaali- ja terveysministeriössä yritetään edelleen kuumeisesti löytää oikeudellisia perusteita, joilla ulkomailta Suomeen tuleva matkustaja voitaisiin velvoittaa koronatestiin. Testiin voisi määrätä, jos tulijalla ei ole todistusta hiljattain otetusta testistä tai sairastetusta covid-19-taudista.

– Rokotustodistuksen näyttämisen osalta tilannetta arvioidaan vielä, ministeriöstä kerrotaan.

Nykylainsäädännön mukaan näytteenotto perustuu vapaaehtoisuuteen, eivätkä esimerkiksi kaikki Virosta laivoilla saapuvat matkustajat ole siihen suostuneet.

Ministeriössä uskotaan nyt, että perustuslain vaatima välttämättömyysedellytys "pakkotestaukseen" voisi täyttyä sillä, että virusmuunnokset leviävät erittäin nopeasti ja ulkomailta tulleiden tartuntojen määrä on jonkin verran lisääntynyt.

Hallituksen aiempi esitysluonnos sai täystyrmäyksen perustuslakivaliokunnalta. Sosiaali- ja terveysministeriössä halutaankin nyt valmistella esitys, jolla on mahdollisuus mennä läpi. Myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti on suositellut, että testeihin perustuvaa mallia olisi myös syytä arvioida.

Ministeriön mukaan asiasta voisi olla enemmän informoitavaa viikon kuluttua.