Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Finnair alkaa vaatia negatiivista koronatestiä, Biden lupaa ilmastoimia ja rajoituksia kaasun ja öljyn tuotantoon

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Finnair alkaa vaatia Suomeen matkustavilta negatiivista koronatestiä

Finnair vaatii torstaista lähtien Suomeen tulevilta matkustajiltaan todistuksen negatiivisesta koronavirustestituloksesta tai koronaviruksen sairastamisesta. Testitulos saa olla korkeintaan 72 tuntia vanha matkan alkaessa. Jos kyseessä on antigeenitesti, se on otettava aikaisintaan 48 tuntia ennen matkaa.

Lennolle pääsee myös lääkärintodistuksella, josta käy ilmi, että matkustaja on sairastanut koronavirusinfektion viimeisen puolen vuoden aikana ja on täysin parantunut.

Vaatimus ei koske alle 12-vuotiaita eikä niitä matkustajia, jotka vaihtavat Helsingissä kansainväliselle jatkolennolle, ellei kohdemaassa vaadita vastaavaa testiä.

Hallitus kertoo suunnitelmansa sähkön siirtohintojen suitsimiseksi

Hallituksen odotetaan kertovan tänään, millä tavalla sähkön siirtohintojen nousuun ollaan puuttumassa.

Valtioneuvoston on määrä antaa eduskunnalle esitys, jolla hillitään sähkönjakelun hintojen nousua ja leikataan jakeluyhtiöiden tuottoja.

Esityksestä ja sen odotettavissa olevista vaikutuksista järjestetään tiedotustilaisuus iltapäivällä.

Hovioikeus käsittelee Ruandan kansanmurhasta tuomitun miehen hakemusta päästä ehdonalaiseen

Helsingin hovioikeus käsittelee tänään Ruandan kansanmurhasta elinkautiseen tuomitun miehen hakemusta päästä ehdonalaiseen vapauteen. 70-vuotias mies on ollut vankeudessa keväästä 2007 lähtien, eli kohta 14 vuotta.

Suullinen käsittely järjestetään suljetuin ovin, ja tuomittu osallistuu siihen videoyhteyden välityksellä vankilasta. Ratkaisu asiassa annetaan myöhemmin.

Mies istuu elinkautista Ruandassa vuoden 1994 kansanmurhan aikana tehdystä joukkotuhonnasta. Oikeuden mukaan hän käski surmata seitsemän ihmistä ja surmasi itsekin useita ihmisiä. Hän on koko ajan kiistänyt syyllisyytensä.

Saksassa tuomio paikallispoliitikon murhasta, motiivit äärioikeistolaiset

Saksassa luetaan tänään tuomiot kahdelle äärioikeistolaiselle miehelle, joita syytetään paikallispoliitikon murhasta. Pakolaismyönteisestä asenteestaan tunnettu Kasselin hallintopiirin johtaja Walter Lübcke ammuttiin kotonaan toissa kesäkuussa

Toista miehistä syytetään murhasta ja toista avunannosta murhaan. Syytteen mukaan tekoa motivoivat rasismi ja muukalaisvihamielisyys.

Lübcken tapaus on tiettävästi ensimmäinen äärioikeistolaisin motiivein tehty aktiivipoliitikon murha Saksassa toisen maailmasodan jälkeen ja ensimmäinen vaaleilla valitun poliitikon murha sitten 1970- ja 80-lukujen äärivasemmistolaisen terrorin. (Lähde: AFP, Deutsche Welle)

Biden lupaa ilmastotoimia sekä rajoituksia öljyn ja kaasun tuotantoon

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden tarttui keskiviikkona asetuksella ilmastonmuutoksen torjuntaan. Asetuksella on esimerkiksi tarkoitus suitsia liittovaltion alueella tapahtuvaa öljyn- ja kaasuntuotantoa sekä maalla että merellä.

Muun muassa liuskekaasun tuotannossa käytettävää kiisteltyä vesisärötystä presidentin asetus ei kuitenkaan kiellä.

Bidenin mukaan on Yhdysvaltojen tehtävä johtaa globaaleja toimia ilmastonmuutosta vastaan, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Bidenin mukaan Yhdysvallat isännöi huhtikuussa maailman johtajien ilmastohuippukokousta. (Lähde: AFP)

Republikaanit uhkaavat viivyttää kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin nimitystä

Yhdysvalloissa senaatin republikaanit uhkaavat viivyttää presidentti Joe Bidenin valitseman kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin nimitystä, kertoo uutiskanava CNN.

Bidenin ehdokas tehtävään on Alejandro Mayorkas. Demokraatit ovat toivoneet nopeaa nimitysprosessia, sillä kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministeriön tehtävälistalla on esimerkiksi koronapandemian hallintaa ja maan turvallisuustilanteen arvioimista.

Republikaanit aikovat vastustaa nopeaa nimitystä. Heidän mukaansa latinotaustaisen Mayorkasin kantoja maahanmuuttokysymyksiin ei ole selvitetty tarpeeksi perusteellisesti. Republikaanit vaativat asiassa uutta kuulemista.

Haiden merkittävä ylikalastus on jättänyt ammottavan aukon valtameriin, kertoo tutkimus

Ylikalastus on tuhonnut jopa 70 prosenttia tietyistä hai- ja rauskukannoista viimeisen viiden vuosikymmenen aikana, kertoo kanadalaisen yliopiston tutkimus. Tutkijoiden mukaan haiden ja rauskujen puuttuminen jättää valtameriin suuren ja yhä kasvavan aukon.

Rajusti ovat vähentyneet esimerkiksi vasarahait ja paholaisrauskut. Valkopilkkahai puolestaan on sukupuuton partaalla, sillä sitä pyydetään evänsä vuoksi. Tutkimuksen mukaan valkopilkkahaikanta on romahtanut 98 prosenttia kuudessa vuosikymmenessä.

Yhteensä tutkimuksessa tarkasteltiin kalastuksen vaikutusta noin kolmeenkymmeneen lajiin. Tutkimus julkaistiin keskiviikkona tieteellisessä Nature-julkaisussa. (Lähde: AFP)

Nokian osakkeen arvo päätyi yli 6,5 dollariin New Yorkin pörssissä - kasvua 38,5 prosenttia

Verkkolaitevalmistaja Nokian pörssikurssin hurja nousu päätyi yli 6,5 dollarin osakearvoon New Yorkin pörssin sulkeuduttua. Kasvua nähtiin noin 38,5 prosenttia, kertoo talousmedia Bloombergin seuranta.

Nokian nousujohteisesta pörssipäivästä teki erikoisen se, että yhtiöllä ei ollut mitään uutista kerrottavanaan. Nokia tiedotti eilen, ettei se ole tietoinen mistään olennaisista, julkistamattomista tiedoista tai toiminnassa tapahtuneista muutoksista, jotka voisivat selittää osakekurssin nousun tai kaupankäyntivolyymin.

Nokian ja useiden muiden yhtiöiden yllättävän nousun takana vaikuttaa olevan sosiaalisen median Reddit-sivuston piensijoittajien Wallstreetbets-palstalla masinoima ostokampanja.

Autovalmistaja Tesla kirjasi yhtiöhistoriansa ensimmäisen voitollisen vuoden

Sähköautoja valmistava Tesla Motors on kirjannut ensimmäisen voiton puolelle päättyneen tulosvuotensa. Yhtiön osakekurssi kuitenkin laski vuosineljänneksen tulosjulkistuksen jälkeen, koska voitot jäivät odotettua pienemmiksi.

Teslan vuoden 2020 liikevoitoksi kerrottiin 721 miljoonaa dollaria eli noin 588 miljoonaa euroa. Vielä vuonna 2019 Tesla teki tappiota 862 miljoonaa dollaria.

Yhtiön kokonaisliikevaihto kasvoi päättyneenä vuonna liki kolmanneksella yli 31 miljardiin dollariin eli 26 miljardiin euroon. (Lähde: AFP)

Apple kasvoi entisestään koronavuonna - vuosineljänneksen liikevaihto ensimmäistä kertaa yli 100 miljardia

Laitevalmistaja Applen loppuvuosi 2020 oli terhakan kasvun aikaa. Yhtiön mukaan sen liikevaihto nousi viimeisellä neljänneksellä 111,4 miljardiin dollariin eli liki 92 miljardiin euroon. Apple rikkoi sadan miljardin rajan nyt ensimmäistä kertaa.

Kasvua liikevoitossa todettiin 21 prosenttia edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Neljänneksen liikevoitto kasvoi edellisvuodesta liki kolmanneksella 28,7 miljardiin dollariin eli 23,7 miljardiin euroon.

Yhtiön myynnistä kaksi kolmannesta tehtiin kansainvälisillä markkinoilla Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kokonaismyynnistä 66 miljardia dollaria kertyi iPhone-kaupasta. (Lähde: AFP)

Facebookin liikevoitto kasvoi loppuvuonna ihmisten viihtyessä somessa

Sosiaalisen median yhtiö Facebookin liikevoitto kasvoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Yhtiö kertoi viimeisen neljänneksen liikevoitokseen 11,2 miljardia dollaria eli noin 9,3 miljardia euroa.

Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna oli 53 prosenttia. Yhtiön mukaan koronaviruspandemia on saanut ihmiset käyttämään sen palveluja aiempaa enemmän sekä työssä että vapaa-ajalla. Facebookin mukaan vähintään yhtä sen palvelua käytti joulukuussa 3,3 miljardia ihmistä, kun mukaan lasketaan myös Instagram, Whatsapp ja Messenger.

Facebook kuitenkin varoitti kasvunsa mahdollisesti hidastuvan kuluvana vuonna. Syynä ovat esimerkiksi erilaiset sääntelyn lisäämiseen liittyvät vaateet. (Lähde: AFP)

ManU ei päässytkään Valioliigan kärkeen - kärsi kirvelevän 2-1-tappion liigan jumboa Sheffieldia vastaan

Jalkapallon Englannin Valioliigassa Manchester Unitedin haave liigan kärkipaikasta jäi toteutumatta myöhään keskiviikkona pelatussa ottelussa Sheffield Unitedia vastaan. Ottelu päättyi 2–1 tappioon altavastaajana otteluun lähteneelle Sheffieldille, joka on sarjataulukon jumbona.

Tappio tuli monelle järkytyksenä. ManU on nyt liigan kakkossijalla pisteen päässä saman kaupungin kilpakumppanistaan Manchester Citystä. Listan häntäpäässä Sheffieldilla on illan ottelun jälkeen vain kahdeksan pistettä.

Illan muissa myöhäisissä yhteenotoissa Everton ja Leicester pelasivat 1–1-tasapelin sekä Brighton ja Fulham maaliköyhän 0–0-pelin. Alkuillasta Burnley päihitti Aston Villan 3–2 ja Chelsea pelasi 0–0-tasapelin Wolverhamptonia vastaan. (Lähde: AFP)