Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haiden merkittävä ylikalastus on vähentänyt lajikirjoa dramaattisesti, kertoo tutkimus

Ylikalastus on tuhonnut jopa 70 prosenttia tietyistä hai- ja rauskukannoista viimeisen viiden vuosikymmenen aikana, kertoo kanadalaisen yliopiston tutkimus. Tutkijoiden mukaan haiden ja rauskujen puuttuminen jättää valtameriin "suuren ja yhä kasvavan aukon".

Rajusti ovat vähentyneet esimerkiksi vasarahait ja paholaisrauskut. Valkopilkkahai puolestaan on sukupuuton partaalla, sillä sitä pyydetään evänsä vuoksi. Tutkimuksen mukaan valkopilkkahaikanta on romahtanut 98 prosenttia kuudessa vuosikymmenessä.

Yhteensä tutkimuksessa tarkasteltiin kalastuksen vaikutusta noin kolmeenkymmeneen lajiin. Tutkimus julkaistiin keskiviikkona tieteellisessä Nature -julkaisussa.

Tutkituista lajeista kolme neljäsosaa oli vähentynyt jo lähelle sukupuuttoa.

– Tiesimme, että tilanne oli huono monilla alueilla, mutta tiedot koostuivat erillisistä tutkimuksista ja raporteista. Siten kuvaa globaalista tilanteesta oli vaikea muodostaa, tutkimusta johtanut Nathan Pacoureau Simon Fraser -yliopiston biologian laitokselta sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Tutkijoiden mukaan lajikatoon ovat syynä ylikalastus sekä heikot suojelutoimet. Haita ja rauskuja jää usein sivusaaliiksi, kun kalastuksessa käytetään esimerkiksi pitkäsiimoja tai nuottaa, jotka eivät erottele saaliskaloja muista.

Suojelua tehostamalla lajeja olisi kuitenkin mahdollista saada elpymään, tutkijat uskovat.

Haiden ja rauskujen kannat voivat romahtaa erityisen herkästi, sillä lajien yksilöt kasvavat hitaasti ja lisääntyvät verrattain harvoin.