Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan äärioikeistolaisesta poliitikkomurhasta elinkautinen

Saksassa oikeus on tuominnut äärioikeistolaisen miehen elinkautiseen vankeuteen paikallispoliitikko Walter Lübcken murhasta. Uusnatsipiireissä vaikuttanut Stephan Ernst ampui pakolaisiin myönteisesti suhtautuneen Lübcken kesällä 2019.

Ernstin motiivit Lübcken ampumiselle olivat syytteen mukaan "rasismi ja muukalaisviha".

Saksassa paljon huomiota saanut Lübcken tapaus on tiettävästi ensimmäinen äärioikeistolaisin motiivein tehty aktiivipoliitikon murha maassa toisen maailmasodan jälkeen. Lübcke oli Saksan johtavan hallituspuolueen kristillisdemokraattien (CDU) jäsen.

Ernstin kanssa syytteessä ollut toinen äärioikeistolainen mies sai puolentoista vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen aselain rikkomisesta. Hänen avustuksellaan Ernstin kerrotaan parannelleen ampumistaitojaan.

Tutkimusten aikana Ernstin hallusta löytyi muun muassa pistooleja, revolvereja ja konepistooli.

Verkossa levinnyt puhe lietsoi vihaa

Vihakampanja Kasselin hallintopiirin johtajana toiminutta Lübckeä vastaan sai alkunsa jo 2015, jolloin Eurooppaan ja Saksaan saapui ennätysmäärä pakolaisia. Lübcke oli lokakuussa kertomassa yleisötilaisuudessa vastaanottokeskuksen perustamisesta. Paikalla oli kahden syytetyn lisäksi muitakin pakolaisten vastustajia, jotka provosoivat Lübckeä. Lübcke vastasi toteamalla, että kyse on perusarvoista ja joka ei niitä edusta "on vapaa lähtemään Saksasta". Nauhoitus tilaisuudesta lähti kiertämään internetissä, minkä jälkeen Lübckeen kohdistui vihapuhetta ja tappouhkauksia.

Ernstin todettiin myöhemmin seuranneen Lübcken liikkeitä useiden vuosien ajan. Ernst tunnusti ampumisen kuulusteluissa, mutta perui sitten sanansa ja syytti rikoskumppaniaan. Oikeudenkäynnin aikana Ernst kuitenkin palasi alkuperäiseen kertomukseensa.

Uusnatsien tukijana tunnetulla Ernstillä oli pitkä aiempi rikosrekisteri. Hän ei kuitenkaan ollut viranomaisten aktiivisessa seurannassa, minkä vuoksi poliisia on arvosteltu Saksassa siitä, ettei se ota äärioikeiston väkivallan uhkaa tarpeeksi vakavasti.

Lähteinä myös Bild, ZDF