THL:n Hanna Nohynek on huojentunut AstraZeneca-suosituksesta – Suomen linjasta keskustellaan tiistaina

AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokote on kolmas koronarokote, jolle EMA on suosittanut myyntilupaa. AFP / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa, Sanna Raita-aho / STT

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo Twitterissä , että lääkeyhtiö AstraZenecan koronarokote on hyväksytty EU:n markkinoille.

Von der Leyen myös toteaa toivovansa, että yhtiö toimittaa 400 miljoonaa annosta sovitun mukaisesti. EU:n ja yhtiön välillä on ollut kiistaa myöhästyneistä toimituksista.

Euroopan lääkevirasto (EMA) suositti tänään aiemmin ehdollisen myyntiluvan myöntämistä rokotteelle, mutta myyntilupa puuttui vielä komissiolta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi ottaneensa EMA:n suosituksen vastaan huojentunein mielin.

– Minusta EMA on tehnyt oikein viisaan suosituksen. He ovat katsoneet tehotutkimusdataa ja immunogeenisyysdataa ja ottaneet huomioon myös tämänhetkisen pandemiatilanteen, ja nämä yhdessä laskettuna he antavat tämän suosituksen.

AstraZeneca on aiemmin kertonut rokotteen antavan noin 70-prosenttisen suojan oireista koronatautia vastaan. Euroopan lääkevirasto katsoi kuitenkin suojan olevan vain noin 60 prosenttia. EMA ei ottanut arviossaan lukuun kahta tutkimusta, joissa oli sen mukaan liian vähän koronatapauksia, jotta rokotteen tehoa olisi voitu arvioida.

– Tietysti sitä haluaisi mahdollisimman tehokkaan rokotteen. Tämä menee ylitse sen kriittisen 50 prosentin rajan, minkä EMA on asettanut, Nohynek kommentoi tehokkuutta.

Vielä ei tiedetä, voiko rokote estää myös viruksen tarttumista, kertoi EMA:n edustaja Bruno Sepodes tiedotustilaisuudessa. Tiedossa ei ole myöskään, kuinka kauan rokotteen antama suoja kestää.

Sepodesin mukaan ei ole syytä epäillä, että rokote ei tehoaisi viime aikoina havaittuihin herkemmin tarttuviin virusmuunnoksiin. Asiaa aiotaan kuitenkin seurata tarkasti, ja siitä tarvitaan lisää tietoa, Sepodes sanoi.

Yli 55-vuotiaiden suojasta ei tiedossa prosenttilukuja

AstraZenecan rokotteen kohdalla yli 55-vuotiaista ei EMA:n mukaan ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa, jotta voitaisiin määritellä, kuinka tehokas rokote tässä ikäryhmässä on. Rokotteen odotetaan kuitenkin antavan myös yli 55-vuotiaille suojaa, sillä immuunivastetta syntyy ja kokemus muista rokotteista viittaa tähän suuntaan. Koska rokotteen turvallisuudesta on luotettavaa tietoa, lääkeviraston asiantuntijoiden mukaan sitä voidaan käyttää myös iäkkäämmille aikuisille.

Yhdysvalloissa on käynnissä tutkimus, josta odotetaan neljän viikon kuluessa tietoa tehokkuudesta iäkkäämmillä ihmisillä. Britannia puolestaan on jo aloittanut rokotukset AstraZenecan rokotteella. Sieltä tietoa rokotteiden tehosta voidaan saada Nohynekin tietojen mukaan kolmen viikon päästä.

EU-jäsenmaiden on mahdollista tehdä myös EU:n myyntiluvasta poikkeavia päätöksiä. Olisiko Suomen siis syytä odottaa lisätietoja rokotteen tehosta iäkkäillä ennen rokotusten aloittamista?

Muun muassa tästä keskustellaan Nohynekin mukaan kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä tiistaina.

– Kiirettä tässä ei ole, koska ensimmäiset annokset eivät ole vielä tulleet maahan. Tässä ehditään katsoa sitä dataa itse ja miettiä mitä se Suomelle tarkoittaa.

Entä voitaisiinko Suomessa esimerkiksi tehdä päätös siitä, että tehokkaampia rokotteita annetaan tietyille ryhmille ja vähemmän tehokkaita toisille?

– Näistä juuri on tarkoitus keskustella ensi viikolla.

Teho ikäihmisillä herättänyt keskustelua

AstraZenecan rokotteen tehosta nimenomaan ikäihmisillä on käyty viime päivinä paljon keskustelua.

Saksassa rokoteasiantuntijat ilmoittivat pian EMA:n suosituksen jälkeen pysyvänsä kannassaan, jonka mukaan AstraZenecan rokotetta ei suositella yli 65-vuotiaille.

– Johtuen tällä hetkellä saatavilla olevasta datasta, AstraZenecan rokotetta suositellaan vain 18–64-vuotiaille. Syy tähän on se, että sen tehosta yli 65-vuotiailla ei ole saatavilla riittävästi tietoa, Saksan rokotekomissio (STIKO) sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron arvioi aiemmin perjantaina, että AstraZenecan koronarokote ei ole tehokas yli 65-vuotiailla.

Macronin mukaan todisteet tehosta ovat "pseudotieteellisiä". Hänen mukaansa alustavat tulokset eivät anna lupaavia tuloksia rokotteen tehosta 60–65-vuotiailla.

Macron sanoi kuitenkin odottavansa EU:n ja Ranskan omien viranomaisten arviota rokotteen tehosta. Hän antoi lausuntonsa pari tuntia ennen kuin Euroopan lääkevirasto (EMA) oli suositellut rokotteen myyntilupaa kaikille yli 18-vuotiaille.

AstraZenecan itsensä mukaan viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että rokote on tehokas myös yli 65-vuotiaille.

EU:n kansalliset rokotusasiantuntijaryhmät kokoustavat maanantaina, jolloin odotetaan selvitystä syihin saksalaisten päätöksen taustalla, THL:n Nohynek taas kertoo.

Johnson & Johnson raportoi 66 prosentin tehon

Lääkeyhtiö Johnson & Johnson kertoi tänään, että sen koronavirusrokote on todettu tehokkuudeltaan 66-prosenttiseksi. Tehokkuus vaikuttaa siis olevan suunnilleen samaa luokkaa kuin AstraZenecalla.

– Saattaa olla juuri näin, että näillä adenovirusvektorirokotteilla päästään tuollaisiin lukemiin. Tulokset ovat hyvin uskottavia, jos samanlainen rokote antaa samanlaisia lukemia, Nohynek arvioi.

AstraZenecan koronarokote on kolmas, jolle EMA on suosittanut myyntilupaa. Aiemmin myyntiluvan EU:ssa saaneet Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteet ovat mrna-rokotteita, joiden toimintamekanismi on erilainen. Ne ovat päässeet korkeampiin tehokkuuslukemiin kuin adenovirusvektorirokotteet.

Kitkerä kiista toimituksista

EU ja AstraZeneca ovat viime päivinä kiistelleet myös rokotetoimituksista, sillä lääkeyhtiö ilmoitti, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljoa rokotteita EU-maihin kuin mitä alun perin oli arvioitu.

Sopimuskiistalla ei kuitenkaan ole vaikutusta myyntiluvan hyväksymisprosessiin.

EU-maat ovat odottaneet AstraZenecan rokotetta innokkaina, sillä aiemmin luultiin, että sitä saataisiin nopeasti jakeluun suuria määriä ja hitaasti alkaneita rokotuksia voitaisiin vauhdittaa.

AstraZenecan mukaan ennakoitujen toimitusmäärien pienenemisen syynä ovat tuotantovaikeudet. EU-komissio on vedonnut solmittuihin sopimuksiin eikä ole ollut kovin tyytyväinen yhtiön selityksiin.

Komissio on vaatinut tarkempia tietoja siitä, mihin rokotteita on toimitettu yhtiön EU-alueella sijaitsevista tehtaista. Lisäksi komissio haluaa, että AstraZeneca toimittaisi EU:hun Britannian-tehtailla valmistettuja rokotteita.

EU on luomassa koronarokotteiden vientiä tarkkailevaa järjestelmää, joka voisi tietyissä tapauksissa antaa jäsenmaille mahdollisuuden estää rokoteannosten vientiä unionin ulkopuolelle.

Järjestelmä perustuisi samaan sääntelyyn, jonka pohjalta EU tarkkaili keväällä suojavarusteiden vientiä.

Rokotusten aloittaminen Suomessa riippuu toimituksista

Nohynek arvioi aiemmin STT:lle, että aikataulu, jolla Suomen aikuisväestö saadaan rokotettua koronavirusta vastaan, riippuu AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteesta ja sen toimituksista.

AstraZenecan rokotteen etuna on pidetty sitä, että sitä on helpompi valmistaa ja säilöä. Rokotetta voi säilyttää pitkiä aikoja jääkaapissa, kun taas esimerkiksi Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii huomattavasti kylmemmän säilytystilan.

Myös AstraZenecaa annetaan kaksi annosta, joista toinen 4–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

Nohynekin mukaan myös Suomeen tulevista rokoteannoksista keskustellaan kansallisessa rokotusasiantuntijaryhmässä ensi viikolla.

-------

Lähteenä myös AFP

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka