Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | EU muutti päätöstään rajoittaa koronarokotteen vientiä unionin ulkopuolelle, pääradan sähköratavaurion korjaukset jatkuvat arvioitua pidempään

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kysely: Vanhusten huolto, terveyspalvelut ja työllisyys tärkeimmät kuntavaaliteemat

Suomalaisten tärkeimmät kuntavaaliteemat ovat terveyspalvelut, vanhustenhuolto, työllisyys, kotikunnan talous ja lähiympäristön turvallisuus, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaiskyselystä.

Kuntaliitokset ovat vähiten tärkein. Myös maahanmuuttoa, kulttuuripalveluja sekä kunnallisten palveluiden kilpailuttamista ja ulkoistamista ei pidetä tärkeinä teemoina kevään kuntavaaleissa.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049 marras-joulukuun vaihteessa. Tutkimuksen virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ihmiskaupan ja hyväksikäytön vastainen työ saa vauhtia

Ihmiskauppaa sekä työperäistä ja seksuaalista hyväksikäyttöä pyritään nyt kitkemään monin tavoin. Poliisi käynnistelee ihmiskaupan torjuntaan keskittyvän tutkintaryhmän toimintaa, työsuojelutarkastajien määrää ulkomaalaisvalvonnassa lisätään ja oikeusministeriössä valmistellaan uutta ihmiskaupan vastaista toimintaohjelmaa.

Työtä hyväksikäytön torjunnassa kuitenkin riittää. Työsuojelun ulkomaalaisvalvonnassa havaitaan usein esimerkiksi alipalkkausta, ja ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ohjautuu yhä enemmän ihmisiä.

Pääradan sähköratavaurion korjaukset jatkuvat arvioitua pidempään - kestävät pitkälle iltapäivään

Pääradan sähköratavaurion korjaustyöt kestävät pitkälle iltapäivään, kertoo Fintrafficin rataliikennekeskus.

Perjantai-iltana arvioitiin, että vika saadaan korjattua kokonaan lauantaiaamuun kello kuuteen mennessä. Rataliikennekeskus arvioi nyt, että kolmas raide saataisiin avattua jälleen liikenteelle puoleen päivään mennessä.

Helsingin Malmilla perjantaiaamuna ilmenneen sähköratavaurion vuoksi pääradan neljästä raiteesta vain yksi oli ajokunnossa heti vaurion jälkeen. Myöhemmin perjantaina saatiin myös toinen raide käyttöön.

Rataliikennekeskuksen mukaan kaikki junat pyritään ajamaan normaalisti aamukymmeneen, jonka jälkeen vuoroja vähennetään.

Vuosittainen lintujen Pihabongaus alkaa tänään

BirdLife Suomen järjestämä lintujen Pihabongaus alkaa tänään lauantaina ja kestää koko viikonlopun. Tapahtumassa on tarkoitus seurata tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai jollain muulla paikalla.

Pihabongauksen avulla saadaan arvokasta tietoa Suomen talvisen linnuston muutoksista.

Pihabongaus järjestetään nyt 16. kerran, ja se pidetään aina tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Vuosi sitten tapahtumaan osallistui yli 20 000 ihmistä ja tarkkailupaikkoja oli lähes 14 000.

Tapahtuman suojelijana on tänä vuonna presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio.

New Yorkin pörssi sulkeutui laskussa myrskyisän viikon päätteeksi - Gamestopin nousukiito jatkui

Yhdysvalloissa pörssikurssit sulkeutuivat perjantaina laskusuunnassa. Teollisuusindeksi Dow Jones sulkeutui noin kahden prosentin laskussa.

Laajapohjainen S&P 500 oli Wall Streetin sulkeuduttua yli 1,9 prosentin laskussa. Teknologiapainotteinen Nasdaq laski kaksi prosenttia.

Tällä viikolla nopeaan nousuun lähteneen pelikauppaketju Gamestopin osakkeiden arvo nousi perjantain aikana lähes 70 prosenttia, kirjoittaa talousuutistoimisto Bloomberg.

EU muutti päätöstään rajoittaa koronarokotteen vientiä unionin ulkopuolelle - Britannia näki rajoituksen brexit-sopimuksen vastaisena

Euroopan unioni on muuttanut suunnitelmaansa ottaa käyttöön järjestelmä, joka tietyissä tapauksissa voisi tarjota jäsenmaille mahdollisuuden estää koronarokoteannosten vientiä unionin ulkopuolelle. Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja talousuutistoimisto Bloomberg.

Britannia tuomitsi päätöksen myöhään perjantaina brexit-sopimuksen vastaisena. Bloomberg kirjoittaa, että EU on perunut päätöksen, jolla olisi voitu estää rokotteiden vienti EU:sta Pohjois-Irlantiin.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi tviitissään keskustelleensa Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa. Keskustelussa sovittiin von der Leyenin mukaan periaatteesta, jonka mukaan rokotevientirajoituksia ei tule asettaa yrityksille, jotka täyttävät sopimusvelvoitteita.

CNN: Palm Beach selvittää asuuko ex-presidentti Trump omistamassaan Mar-a-Lagossa laillisesti

Floridan Palm Beach selvittää Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trumpin presidenttikauden jälkeisen asumisjärjestelyn laillisuutta. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Palm Beachin kaupungin edustajan mukaan Trumpin omistaman Mar-a-Lagon käyttämistä liikemiehen pysyväisenä kotina selvitetään ja asia saatetaan ottaa puheeksi myös tulevassa kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Kun Trump valjasti entisen asuinkiinteistön yritystoimintaan hän sopi kaupungin kanssa rajoittavansa omia visiittejään Mar-a-Lagoon. Nyt osa paikallisista asukkaista on valittanut Trumpin rikkovan kyseistä sopimusta.

Trump osti kartanorakennuksen vuonna 1985 ja perusti rakennukseen 90-luvulla kylpylän ja yksityisen golfkerhon.