Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisia hedelmäveitsellä lyönyt tyttö tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä

Poliisia hedelmäveitsellä lyönyt 15-vuotias tyttö tuomittiin maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä pahoinpitelystä nuorena henkilönä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta nuorena henkilönä.

Oikeus tuomitsi tytön vuoden mittaiseen nuorisorangaistukseen. Nuorisorangaistusta ei suoriteta vankilassa, mutta tuomittu on koko rangaistusajan valvonnassa.

Syyttäjä vaati tytölle rangaistusta murhan yrityksestä, koska teko kohdistui virkatehtävissä olleeseen poliisiin. Rikos tapahtui lokakuussa Helsingissä.

Tyttö oli aiemmin karannut lastensuojelulaitoksesta, johon hänet oli sijoitettu. Puukotuksen uhriksi joutunut poliisi oli antamassa sosiaalitoimen henkilökunnalle virka-apua hänen palauttamisekseen. Tyttö otettiin kiinni ravintolasta Helsingin keskustassa.

Poliisi ryhtyi tekemään tytölle turvallisuustarkastusta ennen poliisiautoon laittamista. Tyttö yritti lähteä karkuun ja löi poliisimiestä veitsellä useita kertoja. Poliisimies onnistui väistämään suurimman osan iskuista. Iskut aiheuttivat kaksi pientä, noin 1–2 millimetrin mittaista ihon läpäisevää pistoreikää.

Veitsen terä oli noin kuuden sentin mittainen. Ensimmäiset lyönnit osuivat poliisimiehen haalarin alla olleeseen suojaliiviin siten, että veitsen kärki taittui.

Hiljattain täyttänyt 15 vuotta

Tyttö myönsi oikeudessa syyllistyneensä pahoinpitelyyn ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen. Puolustus painotti, että hedelmäveitsi ei ole rikoksentekovälineenä erityisen vaarallinen.

Käräjäoikeus toteaa, että aikuiselle esitettäisiin vastaavasta rikoksesta 6–7 vuoden pituista vankeusrangaistusta. Tuomittu oli kuitenkin vasta muutamia kuukausia ennen tapahtumia täyttänyt 15 vuotta eli tullut ikään, jossa nuori on rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan.

Syyttäjä vaati tytölle rangaistusta myös laittomasta uhkauksesta ja kahdesta pahoinpitelyn yrityksestä, jotka syytteen mukaan kohdistuivat lastensuojelulaitoksen työntekijöihin. Nämä syytteet käräjäoikeus kuitenkin hylkäsi.