Rajoitetaanko AstraZenecan koronarokotteen käyttösuosituksia Suomessa? THL pitää huomenna tiedotustilaisuuden

Ruotsin terveysviranomaiset ilmoittivat tiistaina, etteivät suosittele AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille. AFP / LEHTIKUVA

Ville Väänänen / STT

Kuinka laajasti brittiläis-ruotsalaisen lääkeyhtiö AstraZenecan kehittämää koronavirusrokotetta voidaan Suomessa käyttää? Muun muassa tähän kysymykseen odotetaan lisäselkoa, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) järjestää keskiviikkona tiedotustilaisuuden koronavirusrokotteista ja -rokotuksista.

Tiedotustilaisuudessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ja johtava asiantuntija Mia Kontio kertovat koronarokotusten etenemisestä ja rokotusjärjestyksen tarkentamisesta. Sosiaali- ja terveysministeriön ylilääkäri Sari Ekholm valottaa rokotteiden hankintaan ja saatavuuteen liittyviä kysymyksiä. Lisäksi Fimean kliinis-farmakolologisen yksikön päällikkö Jukka Sallinen kertoo EU:ssa ehdollisen myyntiluvan saaneiden rokotteiden myyntiluvista ja turvallisuusseurannasta.

AstraZenecan rokote sai myyntiluvan viime viikolla

EU-komissio myönsi viime perjantaina myyntiluvan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto (EMA) oli suosittanut ehdollisen myyntiluvan myöntämistä. EMA:n suositus koskee yli 18-vuotiaita ilman yläikärajaa.

AstraZeneca on kertonut rokotteen antavan noin 70-prosenttisen suojan oireista koronatautia vastaan. EMA katsoi kuitenkin suojan olevan vain noin 60 prosenttia. Sen mukaan tutkimustietoa ei ole vielä tarpeeksi, jotta voitaisiin määritellä, kuinka tehokas rokote on yli 55-vuotiailla.

Ruotsin terveysviranomaiset ilmoittivat tiistaina, etteivät suosittele AstraZenecan rokotetta yli 65-vuotiaille. Viranomaiset perustelevat linjaustaan sillä, ettei rokotteen vaikutuksista iäkkäille ole riittävästi tietoa. Myös Ranskan terveysviranomaiset päätyivät tiistaina samaan lopputulemaan. Saksassa sama suositus tehtiin jo viime viikolla.

Suomessa on tähän mennessä ollut käytössä Pfizerin ja Biontechin yhteisrokote sekä Modernan rokote.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka