Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjällä yli tuhat ihmistä on otettu kiinni Navalnyin tukimielenosoituksissa – "Tämän hallinnon alla elämä muuttuu vaikeammaksi ja vaikeammaksi, meillä ei ole tulevaisuutta"

Venäjällä poliisi on ottanut kiinni yli tuhat ihmistä viimeisimmissä, merkittävää oppositiovaikuttajaa Aleksei Navalnyita tukevissa mielenosoituksissa, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info. Navalnyin ehdollinen vankeustuomio muutettiin tiistaina ehdottomaksi. Tuomio suoritetaan vankileirillä.

Mielenosoituksia tarkkaileva järjestö kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan, että suurin osa pidätyksistä tehtiin pääkaupungissa Moskovassa.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat näkivät mellakkavarusteisiin pukeutuneiden poliisien ottavan kiinni kymmeniä ihmisiä pitkin kaupungin keskustaa. Paikallinen media oli puolestaan julkaissut videoita, joissa poliisit jahtasivat mielenosoittajia pitkin katuja ja löivät heitä patukoilla.

Moskovassa ja muissa Venäjän kaupungeissa on ollut edellisten kahden viikonlopun aikana laajoja mielenosoituksia. Kymmenettuhannet ihmiset ovat vaatineet mielenosoituksissa Navalnyin vapautusta. Poliisi on ottanut useita tuhansia kiinni mielenilmausten vuoksi.

Tiistaina alkaneiden mielenosoitusten vuoksi oli keskiviikkoon alkuyöhön mennessä otettu OVD-infon mukaan kiinni lähes 1 400 ihmistä.

– Tämän hallinnon alla elämä muuttuu vaikeammaksi ja vaikeammaksi, meillä ei ole tulevaisuutta, kertoi 27-vuotias insinööri Aleksandr AFP:lle lähellä Moskovan Punaista toria.

Navalnyin puolustus aikoo valittaa tuomiosta

Syyttäjä vaati Navalnyin aiemman 3,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion muuttamista ehdottomaksi. Koska Navalnyi on aiemmin istunut kotiarestissa vuoden, jää vankeusaikaa käytännössä jäljelle noin kaksi ja puoli vuotta.

Moskovassa järjestetyssä oikeudenkäynnissä kuultiin Navalnyin voimakas puheenvuoro häneen kohdistuneen ajojahdin todellisista syistä. Navalnyin mukaan kaiken takana oli vihainen mies bunkkerissaan, presidentti Vladimir Putin, jota Navalnyi oli loukannut jäämällä henkiin.

Hän kutsui Putinia "Vladimir Kalsarimyrkyttäjäksi" viitaten monien Venäjän tsaarien saamiin historiallisiin lisänimiin. Navalnyi onnistui joulukuussa huijaamaan puhelimessa venäläisagentin kertomaan, että Novitshok-myrkkyä oli laitettu Navalnyin alushousuihin.

Navalnyi otettiin kiinni, kun hän palasi viime kuun puolivälissä Venäjälle Saksasta, jossa hän toipui kuukausien ajan elokuussa tapahtuneesta myrkytyksestä. Navalnyin mukaan myrkytyksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Venäjän viranomaiset ovat kiistäneet syytökset.

Navalnyin puolustusasianajajat aikovat valittaa tuomiosta, ja oppositiovaikuttajan uskotaan pysyvän valitusprosessin ajan Moskovassa kiinni otettuna.

Länsimaat vaativat Navalnyin vapauttamista

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tiistaina Ylelle pitävänsä Navalnyin tuomiota Venäjällä kovana ratkaisuna. Niinistön mukaan suomalaisessa ja eurooppalaisessa oikeusjärjestelmässä ehdollista tuomiota ei voitaisi laittaa toimeen ehdonalaisen valvontarikkomuksen johdosta.

Ehdonalaisrikkomus tapahtui Navalnyin ollessa Saksassa toipumassa myrkytysyrityksestä.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ottivat kantaa tuomioon Twitterissä. Molemmat kirjoittavat, että Navalnyin vankeusrangaistus ei ole hyväksyttävä, ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on jo aiemmin todennut alkuperäisen ehdollisen tuomion perusteettomaksi.

Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Ranska vaativat Venäjää vapauttamaan Navalnyin. Vaatimuksen esittivät myös EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että Navalnyin lisäksi tulisi vapauttaa myös sadat muut viime viikkoina mielenosoituksissa kiinni otetut venäläiset.

Venäjän mukaan länsimaiden vaatimukset Navalnyin vapauttamisesta ovat "irrallaan todellisuudesta". Maan ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan, että itsenäisen maan sisäisiin asioihin ei ole tarpeen puuttua.

--

Korjattu klo 8.15.: Tieto lähes 1400 kiinniotetusta on keskiviikosta alkuyöltä. Korjattu EIT:n ehdonalainen tuomio ehdolliseksi tuomioksi.