Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO:n tutkijaryhmä vieraili Wuhanin viruslaboratoriossa

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijaryhmä on keskiviikkona päässyt vierailemaan Kiinan Wuhanissa sijaitsevassa virustutkimuslaboratoriossa, jota on joillakin tahoilla spekuloitu koronapandemian alkulähteeksi. Ryhmän edustajat kuitenkin korostivat medialle, ettei vierailulta odoteta mitään ratkaisevia tietoja viruksen alkuperästä.

– On hyvin epätodennäköistä, että näin lyhyellä vierailulla saisimme kovin syvällisen näkemyksen tai varmoja vastauksia viruksen alkuperästä, sanoi ryhmän jäsen Hung Nguyen-Viet uutistoimisto AFP:lle.

WHO:n vierailua seurataan tarkkaan, koska kesti kauan, ennen kuin Kiina suostui sen järjestämiseen. Varsinkin Yhdysvallat on kuukausien ajan vaatinut riippumatonta selvitystä koronapandemian synnystä. Entinen presidentti Donald Trump ja entinen ulkoministeri Mike Pompeo väittivät pandemian alkuvaiheessa toistuvasti, että virus olisi päässyt karkuteille Wuhanin laboratoriosta. Todisteita tälle syytökselle ei ole ilmaantunut.

WHO:n ryhmä saapui Kiinaan 14. tammikuuta kuukausia kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Kahden viikon karanteenin jälkeen he aloittivat selvitystyönsä viime viikolla. Ryhmä on tavannut paikallisia tutkijoita ja vieraillut eri kohteissa, kuten villieläimiä myyneellä torilla, jolla virus on saattanut siirtyä lepakoista ihmisiin.

– Kävimme torilla, katselimme paikkoja ja kyselimme. Keskustelimme ihmisten kanssa, jotka olivat keränneet torin lattialta näytteitä, joista myöhemmin löytyi virusta. Tämän kaltainen informaatio on hyvin tärkeää, sanoi ryhmään kuuluva Peter Daszak Sky Newsille .

Daszakin mukaan Kiina on ollut hyvin avulias ja jakanut avoimesti tietoa, jota ei ole ennen nähty maan ulkopuolella.

Saksa auttaa Portugalia

Saksan asevoimat lähettää keskiviikkona lääkintäryhmän ja avustustarvikkeita koronapandemian pahasti koettelemaan Portugaliin. Airbus-kuljetuskoneessa lennätetään Portugaliin muun muassa lääkäreitä ja hoitajia sekä 50 hengityskonetta.

Saksalaisryhmän on määrä olla portugalilaisten apuna ainakin kolme viikkoa. 26 hengen avustusryhmän kaikki jäsenet on rokotettu vähintään kerran koronaa vastaan.

Portugali pyysi Saksalta apua viime viikolla. Koronapandemian Portugalissa vaatimista yli 12 000 kuolonuhrista yli puolet on menehtynyt tämän vuoden puolella.

Portugalin tilanne on niin paha, että maan hautausurakoitsijatkin alkavat uupua työkuormansa alle, kertoi uutistoimisto AFP.

Sputnik-rokote hyväksyttiin Meksikossa

Venäjän Sputnik V -rokotteen hyvät testitulokset herättivät toivoa, että pandemian loppu alkaisi häämöttää. Lancetin julkaisemien alustavien tietojen mukaan rokotteen tehokkuus olisi 91,6 prosenttia.

Meksikon antoi rokotteelle käyttöluvan tiistaina. Venäjän lisäksi rokote on saanut hyväksynnän noin 15 maassa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kiitteli rokotteen hyviä testituloksia ja sanoi, että kaikki rokotteet ovat tervetulleita EU:ssa.

Sputnikilla on etunaan se, että rokote on melko halpa ja sitä voidaan varastoida normaaleissa jääkaapeissa. Se ei näin ollen vaadi yhtä kylmää säilytystä kuin esimerkiksi Pfizerin ja Biontechin rokote, jota pitää säilyttää 70 asteen pakkasessa.

Tanska ottaa käyttöön rokotuksista kertovan koronapassin

Tanska ottaa käyttöön rokotuksista kertovan koronapassin , jota voidaan käyttää ulkomaan virkamatkoilla. Lisäksi hallitus haluaa kehittää mahdollisimman nopeasti digitaalisen, älypuhelimessa toimivan koronapassin, jonka avulla koronarajoituksia voitaisiin alkaa asteittain purkaa. Kehitystyöhön pyydetään mukaan Tanskan elinkeinoelämän keskusjärjestöjä.

Passiin kirjataan, että sen haltija on saanut kaksi annosta koronarokotetta. Digitaalisen passin kehittämisen odotetaan kestävän noin 3–4 kuukautta, mutta jo tämän kuun lopulla rokotukset tulevat näkyviin terveydenhoidon sundhed.dk -palvelussa.

Passilla voisi päästä kapakkaan ja festivaaleille

Kun koronapassi on saatu käyttöön, on tarkoitus tarkastella sen käyttöä yhdessä elinkeinoelämän edustajien kanssa, sanoi valtiovarainministeri Morten Bödskov. Päätöksiin vaikuttaa se, millainen tautitilanne on tuossa vaiheessa.

Hallitus huomauttaa, että rokotusten toiminnasta tarvitaan vielä lisätietoa, ennen kuin lopullisia ratkaisuja tehdään. Epäselvää on muun muassa se, voiko rokotuksen saanut edelleen levittää tartuntaa.

Tanskan elinkeinoelämän keskusjärjestön johtaja Brian Mikkelsen kutsui hanketta "valoksi tunnelin päässä" sekä viennin että elämysteollisuuden kannalta.

– Tämä tarkoittaa, että voimme vähitellen päästä alkuun yhteiskunnan avaamisessa, hän sanoi.

Toiveena on, että rokotukset ja passin saaneet voisivat päästä vapaammin käymään esimerkiksi ravintoloissa tai kesän festivaaleilla.