Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Sotarikoksista syytetty sierraleonelaismies astuu oikeuden eteen Tampereella, Amazonin toimitusjohtaja Bezos jättää tehtävänsä, Venäjällä yli tuhat ihmistä on otettu kiinni Navalnyin tukimielenosoituksissa

Sotarikoksista syytetty sierraleonelaismies astuu tänään oikeuden eteen Tampereella, kun Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkaa asian pääkäsittely.

Väitetyt rikokset tapahtuivat länsiafrikkalaisen Liberian sisällissodassa vuosina 1999–2003. Viisikymppistä, Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta miestä syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa. Syyttäjän mukaan mies oli muun muassa määrännyt siviilejä poltettavaksi elävältä.

Mies on kiistänyt kaikki syytteet.

Ajokeli muuttuu huonoksi maan eteläosassa – lumisade ja jäiset tienpinnat nostavat onnettomuusriskiä

Ajokeli muuttuu huonoksi maan eteläosassa lumisateen, jäisten tienpintojen sekä pöllyävän lumen vuoksi, kertoo Fintrafficin Tieliikennekeskus.

Ilmatieteen laitos on antanut Uudellemaalle ja Kymenlaaksoon varoituksen erittäin huonosta ajokelistä lumipyryn vuoksi. Ilmatieteen laitos varoittaa, että liikenteessä voi olla mahdollisesti suuria häiriöitä ja huomattava riski onnettomuuksien sattumiselle.

Huonosta ajokelistä on annettu varoituksia Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueille.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta sataa yön ja tämän päivän aikana nimenomaan maan eteläosassa, kun taas muualla maassa sää on poutainen.

THL pitää tänään tiedotustilaisuuden – odotetaan kertovan AstraZenecan koronarokotteen käyttösuosituksista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) pitää tänään aamupäivällä kello 11 tiedotustilaisuuden, jossa sen odotetaan kertovan lääkeyhtiö AstraZenecan koronarokotuksen käyttösuosituksista.

Ruotsin, Ranskan ja Saksan terveysviranomaiset ovat linjanneet, etteivät ne suosittele yhtiön koronavirusrokotteen käyttämistä yli 65-vuotiaille ihmisille.

EU-komissio myönsi viime perjantaina myyntiluvan AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston koronarokotteelle sen jälkeen, kun Euroopan lääkevirasto (EMA) oli suosittanut ehdollisen myyntiluvan myöntämistä. EMA:n suositus koskee yli 18-vuotiaita ilman yläikärajaa.

Etnisesti yhtenäistä Suomea ajava Sinimusta liike on vielä matkan päässä puoluerekisteristä

Äärioikeistoon jo nimensä puolesta nojaavan Sinimustan liikkeen rekisteröityminen puolueeksi ei ole vielä itsestään selvää. Julkisoikeuden professori Jukka Viljanen Tampereen yliopistosta arvioi, että oikeusministeriö joutuu vakavasti pohtimaan, hyväksyykö se yhdistyksen rekisteröitymisen puolueeksi.

Vuoden lopulla yhdistysrekisteriin merkitty Sinimusta liike on jättänyt oikeusministeriöön hakemuksensa kannattajakorttien keräämiseksi.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo, että liikkeen hakemus on vasta tullut ministeriön käsittelyyn. Hän ei vielä arvioi, kuinka kauan käsittely kestää.

Presidentti Niinistö avaa valtiopäivät poikkeuksellisesti lähes tyhjässä eduskunnan istuntosalissa

Presidentti Sauli Niinistö avaa valtiopäivät tänään eduskunnassa. Koronatilanteen vuoksi avajaiset vietetään poikkeuksellisin menoin ilman yleisöä, kansanedustajia tai eduskunnan virkamiesjohtoa.

Niinistön lisäksi eduskunnan istuntosalissa on paikalla ainoastaan eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.). Vehviläinen vastaa tasavallan presidentin puheeseen eduskunnan puolesta.

Myös avajaistilaisuutta edeltävässä valtiopäivien ekumeenisessa avajaisjumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa ovat läsnä ainoastaan jumalanpalveluksen toimittajat.

Kello 12 alkava jumalanpalvelus ja kello 14 alkavat valtiopäivien avajaiset näytetään verkkolähetyksinä.

Amazonin toimitusjohtaja Jeff Bezos jättää tehtävänsä

Verkkokauppajätti Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Bezos jättää tehtävänsä tänä vuonna. Yhtiön mukaan Andy Jassy nousee toimitusjohtajan tehtäviin kolmannella neljänneksellä.

Yhtiö ilmoitti yli 7,2 miljardin dollarin liikevoitosta viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, jolle sijoittui myös joulusesonki. Vuoden 2019 viimeiseen neljännekseen verrattuna yhtiö yli kaksinkertaisti voittonsa.

Samalla neljänneksellä yhtiön liikevaihto nousi 44 prosenttia 125,6 miljardiin dollariin verrattuna samaan jaksoon aiempana vuonna. (Lähde: AFP)

Venäjällä yli tuhat ihmistä on otettu kiinni Navalnyin tukimielenosoituksissa

Venäjällä poliisi on ottanut kiinni yli tuhat ihmistä viimeisimmissä, oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyita tukevissa mielenosoituksissa, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info.

Mielenosoituksia tarkkaileva järjestö kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan, että suurin osa pidätyksistä tehtiin pääkaupunki Moskovassa.

Navalnyin ehdollinen vankeustuomio muutettiin tiistaina ehdottomaksi. Tuomio suoritetaan vankileirillä.

Syyttäjä vaati Navalnyin aiemman 3,5 vuoden ehdollisen vankeustuomion muuttamista ehdottomaksi. Koska Navalnyi on aiemmin istunut kotiarestissa vuoden, jää vankeusaikaa käytännössä jäljelle kaksi ja puoli vuotta. (Lähde: AFP)

Saksan asevoimat lähettää korona-apua Portugaliin

Saksan asevoimat lähettää tänään lääkintäryhmän ja avustustarvikkeita koronapandemian pahasti koettelemaan Portugaliin. Airbus-kuljetuskoneessa lennätetään Portugaliin muun muassa lääkäreitä ja hoitajia sekä 50 hengityskonetta.

Saksalaisryhmän on määrä olla portugalilaisten apuna ainakin kolme viikkoa. 26 hengen avustusryhmän kaikki jäsenet on rokotettu vähintään kerran koronaa vastaan.

Portugali pyysi Saksalta apua viime viikolla. Koronapandemian Portugalissa vaatimista yli 12 000 kuolonuhrista yli puolet on menehtynyt tämän vuoden puolella. (Lähde: AFP)

SpaceX:n prototyyppiraketti räjähti tulipallona testilennon jälkeisessä laskeutumisessa

Avaruusyhtiö SpaceX:n prototyyppiraketti räjähti tiistaina testilennon päätteeksi. Raketti oli yrittänyt laskeutua pystysuorassa, mutta päätyikin tuhoutumaan tulipallon saattelemana.

Verkossa esitetyssä lähetyksessä SpaceX:n kuuluttaja kertoi testilennon olleen erinomainen, mutta lisäsi laskeutumisessa olevan parantamisen varaa.

Kyseessä on jo toinen räjähdysonnettomuus pienen ajan sisällä. Joulukuussa Starship-kuljetusjärjestelmän edellinen prototyyppi koki samanlaisen kohtalon.

Yhtiön perustaja Tesla-pomo ja miljardööri Elon Musk on ollut poikkeuksellinen vaitonainen sosiaalisessa mediassa. Hän ilmoitti Suomen aikaa tiistaiaamuna vetäytyvänsä joksikin aikaa Twitteristä. (Lähde: AFP)

Laine debytoi Columbuksen paidassa, Blue Jackets jäi Dallasin jalkoihin

NHL-tähti Patrik Laine on debytoinut Columbus Blue Jacketsin paidassa. Debyytti ei kuitenkaan ollut erityisen loistelias, sillä Columbus hävisi jääkiekko-ottelun Dallas Starsille 6–3.

Laine luisteli kaukalossa yhteensä lähes 21 minuuttia.

Columbuksen maalilla torjui ottelun alussa Joona Korpisalo, joka torjui 18 laukausta 23:sta. Hänet korvattiin toisen erän aikana Elvis Merzlikinsilla.

Dallasissa pelaava Roope Hintz avitti joukkueensa neljännessä maalissa ja sai tehopisteet.