Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suomalaisten kaupunkien verotuksessa isoja eroja – Navalnyi oikeuteen sotaveteraanin loukkaamisesta

HS-selvitys: Marinin hallitus tehnyt jo yhtä järeät työllisyystoimet kuin Sipilän hallitus

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on jo tehnyt yhtä järeät työllisyystoimet kuin Juha Sipilän (kesk.) hallitus teki vuosina 2015–2019, kertoo Helsingin Sanomat selvityksessään.

Lehden selvityksen mukaan Marinin hallituksen päättämät työn tarjontaa lisäävät toimet tuovat arviolta 31 000–36 000 lisätyöllistä, kun Sipilän hallituksen toimet toivat 30 000–40 000. HS kertoo, että Marinin hallituksen merkittävin työllisyyspäätös on ollut eläkeputken karsiminen. Sipilän hallituksen merkittävimmät työllisyysratkaisut olivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen ja aktiivimalli.

Marinin hallitus on linjannut, että se tavoittelee yhteensä 80 000 lisätyöllistä vuosikymmenen loppuun mennessä.

Veronmaksajain keskusliitto selvitti: Mikkeli verottaa tiukimmin, Helsinki kevyimmin

Veronmaksajain keskusliiton laskelmien mukaan Mikkeli nousee tänä vuonna maakuntakeskuksien joukossa tiukimmaksi verottajaksi. Mikkelin tuloveroprosentti on neljä prosenttiyksikköä korkeampi kuin Helsingin, jossa verotus on Veronmaksajien kuntaverovertailun mukaan keveintä.

Keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Mikkelissä vuodessa 2 900 euroa enemmän veroja verrattuna helsinkiläiseen pariskuntaan, kun huomioon otetaan kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöverot.

Helsingin jälkeen seuraavaksi kevyimmät verot maksetaan Turussa ja Jyväskylässä. Kokkola ja Rovaniemi olivat ankarimmin verottavat maakuntakeskukset Mikkelin jälkeen.

Kansa kokkasi kotona ja koronavuodesta tuli vihannesvuosi

Suomen ruokakaupoissa ostettiin viime vuonna ahkerasti vihanneksia, ilmenee päivittäistavarakaupan viime vuoden myyntitilastoista. Vihannesten myynti kasvoi arvoltaan 12 prosenttia verrattuna vuoteen 2019.

Kiloissa kasvua vielä enemmän, kun vihannesten hintataso samalla laski noin neljä prosenttia. Myös erilaiset säilyvät tuotteet tekivät kauppansa, kun ruokailu siirtyi koronavuonna ravintoloista koteihin.

Kaikkiaan päivittäistavarakaupoissa myytiin viime vuonna elintarvikkeita ja alkoholittomia juomia 14,2 miljardilla eurolla. Kasvua edellisvuodesta oli 7,3 prosenttia.

Pohjoistuuli ryydittää pakkasen purevaksi

Tänään on hyvin kylmän tuntuisen loppuviikon viilein päivä, kerrotaan Forecasta. Lämpömittarien lukemat eivät putoa kovin alas, mutta pohjoistuuli ryydittää pakkasen purevaksi.

Pakkasta on tänään Suomessa runsaat 15 astetta, kertoi Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine. Vähiten kylmää on länsirannikolla.

Ilmatieteen laitos on antanut täksi päiväksi pakkasvaroituksen Pohjois-Pohjanmaalle sekä kaikkiin maakuntiin siitä etelään.

Maanteillä on tänään koko Suomessa normaali talviajokeli, tiesäävaroituksia ei ole voimassa.

Navalnyia odotetaan jälleen oikeuden eteen Moskovassa, nyt epäiltynä toisen maailmansodan veteraanin kunnian loukkaamisesta

Venäjällä keskeinen oppositiovaikuttaja ja Kremlin vallanpitäjien kriitikko Aleksei Navalnyi on jälleen tänään astumassa oikeuden eteen Moskovassa. Navalnyi on epäiltynä sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta.

Syyte liittyy Navalnyin Twitterissä julkaisemaan videoon, jossa hän otti kantaa toiseen, Venäjän hallinnon julkaisemaan videoon. Tällä videolla esiintyi sotaveteraani, joka puolusti presidentti Vladimir Putinin valtakautta pidentävää perustuslain muutosta.

Aiemmin tällä viikolla Navalnyi tuomittiin eri oikeusjutussa runsaaksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan ehdollisen tuomionsa ehtojen rikkomisesta.

Poliisi on tukahduttanut kovin ottein Navalnyia tukevia mielenosoituksia eri puolilla Venäjää.

Lääkejätti Johnson & Johnson hakee koronarokotteelleen hyväksyntää Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa lääkejätti Johnson & Johnson hakee maan terveysviranomaisilta hyväksyntää koronavirusrokotteelleen. Yhtiö jätti torstaina hakemuksen rokotteen hyväksymisestä hätätilakäyttöön.

Yhdysvallat on toistaiseksi hyväksynyt kahden rokotteen hätätilakäytön. Hyväksymisprosessin arvioidaan kestävän viikkoja.

EU:ssa on toistaiseksi hyväksytty käyttöön kolme koronavirusrokotetta. Myyntiluvan ovat saaneet Modernan, AstraZenecan sekä Biontechin ja Pfizerin rokotteet. (Lähde: AFP)

Presidentti Trump ei aio todistaa virkasyytekäsittelyssä

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump ei aio todistaa virkasyytekäsittelyssä senaatissa. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle Trumpin neuvonantaja Jason Miller.

Virkasyytemenettelyä johtava Jamie Raskin oli lähettänyt Trumpille kirjeen, jossa hän pyysi entistä presidenttiä todistamaan ja suostumaan ristikuulusteluun käsittelyn aikana.

Raskin sanoi aiemmin, että Trumpin kieltäytyminen valaehtoisesta todistuksesta voidaan tulkita hänen syyllisyyttä tukevaksi oletukseksi. (Lähde: AFP)

Salaliittoteorioita levittänyt kongressiedustaja menetti komiteapaikkansa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain edustajainhuone on päättänyt erottaa salaliittoteorioita ja QAnon-liikkeen ajattelua jakavan republikaanien Marjorie Taylor Greenen kahdesta erillisestä komiteasta.

Päätös syntyi äänin 230–199, kertoo uutiskanava CNN. Demokraattien kanssa samassa linjassa äänesti 11 republikaania.

Greene erotettiin edustajainhuoneen opetus- ja budjettikomiteoista.

Tuore kongressiedustaja on noussut kiistakapulaksi republikaanipuolueessa. Hän on saanut kommenttiensa vuoksi kipakan tuomion muun muassa senaatin republikaanien ryhmänjohtajalta Mitch McConnellilta.

Patrik Laineelle avausmaali uuden seuransa paidassa

Jääkiekon NHL:ssä Winnipeg Jetsistä Columbus Blue Jacketsiin siirtynyt Patrik Laine teki avausmaalinsa uuden seuran riveissä toisessa ottelussaan. Columbus pelasi Dallas Starsia vastaan kotonaan, kun Laine onnistui. Columbus voitti ottelun 4–3.

Laineen tekemä 3–1-maali syntyi toisessa erässä, kun hänen rystylaukauksensa painui Dallasin maalivahdin Anton Hudobinin selän taakse.

Muista suomalaisista Dallasin Roope Hintz teki joukkueensa avausmaalin, Miro Heiskanen syötti Dallasin 2–3-kavennuksen ja Columbuksen maalivahti Joonas Korpisalo torjui 25 kertaa.

Chelsean Jorginhon rangaistuspotkuosuma aiheutti Tottenhamille kolmannen peräkkäisen tappion

Jalkapallon Englannin Valioliigassa torstai-illan ainoa ottelu lontoolaisjoukkueiden Tottenhamin ja Chelsean välillä päättyi Chelsean 1–0-vierasvoittoon.

Ottelun ainoan maalin teki 24. minuutilla Chelsean Jorginho, joka laukoi pallon maaliin rangaistuspotkusta. Chelsea sai rangaistuspotkun, kun Tottenhamin Eric Dier rikkoi Chelsean Timo Werneriä.

Tottenhamille tappio oli kolmas peräkkäinen Valioliigassa ja toinen peräkkäinen kotikentällä.

Tottenham on Valioliigassa kahdeksantena. Chelsea nousi voiton myötä Valioliigassa kuudenneksi. (Lähde: TT)