Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaisen viiniyrittäjän ympärillä pyörivät alkoholirikosepäilyt laajenevat – yrittäjän tytär kertoo olevansa itsekin epäiltynä

Suomalaisen viiniyrittäjän Juha Berglundin ympärillä pyörivät alkoholirikosepäilyt laajenevat entisestään. Berglundin tytär, Carsin -viinitilan toimitusjohtaja Nea Berglund kertoo tiedotteessa saaneensa maanantaina tiedon, että viranomaiset ovat päättäneet laajentaa esitutkintaa koskemaan myös häntä.

Suomalaista viininviljelijää ja viinialan yrittäjää Juha Berglundia epäillään törkeästä alkoholirikoksesta, joka liittyy tämän perheen omistaman ranskalaisen viinitilan Suomeen suunnattuun myyntiin. Epäilystä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat lauantaina.

Lisäksi Nea Berglund kertoo viranomaisten purkaneen isänsä ilmaisukiellon, jonka vuoksi tämä ei ole aiemmin voinut kommentoida epäilyjä.

Juha Berglund vahvisti osaltaan tiedon ilmaisukiellon purkamisesta STT:lle tiistai-iltana, mutta ei halunnut tästä huolimatta kommentoida asiaa, vaan ohjasi tiedustelut tyttärensä suuntaan.

Nea Berglund vastasi tiistai-iltana STT:n soittopyyntöön Ranskasta käsin. Hän kertoo olevansa hämmentynyt siitä, että hänen isänsä ilmaisukielto purettiin yhtäkkiä.

– Olen vähän hämmentynyt, että millä perustein sellainen ilmaisukielto on ylipäätänsä annettu, jos se sitten on noin vain poistettu, hän kommentoi.

Tiedon häneen itseensä kohdistuvasta epäilystä Nea Berglund sai maanantaina alkuillasta.

– Tulli soitti minulle eilen, ja he kertoivat, että haluavat kuulla minuakin epäiltynä törkeästä alkoholirikoksesta, Nea Berglund kertoo STT:lle tiistai-iltana.

– Ymmärsin heidän puheistaan, että epäily kohdistuu minuun sen takia, että olen meidän toimitusjohtajamme täällä Ranskassa.

Kutsu kuulusteluihin tulossa, mutta käytännön järjestelyt auki

Toimitusjohtaja kertoo, että hänelle on tulossa kutsu kuulusteluihin, mutta ajankohta ja käytännön järjestelyt ovat vielä auki. Kuulustelun osalta käydään keskustelua erityisesti siitä, järjestetäänkö kuuleminen koronatilanteen vuoksi Ranskassa vai Suomessa.

– Minä en ole vuoteen päässyt käymään Suomessa. Toivon, että kuulustelu onnistuu joko etänä tai mahdollisesti paikallisten viranomaisten toimesta, Nea Berglund sanoo.

Nea Berglundin mukaan häneen ei ole kohdistettu kotietsintää, eivätkä paikalliset ranskalaiset viranomaiset ole myöskään olleet häneen yhteydessä. Sen sijaan hänen mukaansa hänen isänsä Juha Berglundin toimistoon ja kotiin suoritettiin kotietsintä, kun tämä haettiin ensimmäisen kerran kuulusteluihin.

Toimitusjohtaja kertoo kokevansa heidän joutuneen pienenä perheyrityksenä viranomaisten välikappaleeksi sen takia, etteivät poliittiset päättäjät ole löytäneet yhteisymmärrystä alkoholin etämyyntiasiaan. Hän sanoo yhtiön maksavan kaikista tuotteista valmisteverot ja arvonlisäverot Suomeen.

– Me olemme 25 vuotta harjoittaneet toimintaamme täydellisessä yhteisymmärryksessä ja saatu esimerkiksi Tullilta ja Verohallinnolta jatkuvasti ohjeita, miten toimitaan, Nea Berglund kertoo.

Tullilla työn alla toistakymmentä tutkintaa

Helsingin Sanomat kertoi lauantaina Tullin tutkivan parhaillaan useiden muidenkin netin kautta alkoholia suomalaisille myyvien yritysten toimintaa.

Tullin valvontajohtajan Hannu Sinkkosen mukaan Tulli on saanut tutkintapyyntöjä asiaan liittyen. Hän ei kuitenkaan suostu ottamaan kantaa yhteenkään yksittäiseen rikosasiaan. Tullilla on Sinkkosen mukaan avoinna useita eri vaiheissa olevia tutkintoja.

– Vähän toistakymmentä (tutkintaa) taitaa olla tällä hetkellä työn alla. Sen tarkemmin niistä tapauksista en pysty tässä vaiheessa kertomaan, Sinkkonen kertoi STT:lle tiistai-iltana.

Sinkkosen mukaan tutkinnoissa on seikkoja, jotka liittyvät alkoholin myymiseen netin kautta. Hänen mielestään nettikauppa on kuitenkin tässä tapauksessa hieman väärä ilmaisu. Hänen mukaan julkisuudessakin tunnutaan puhuvan tässä kohtaa koko ajan hieman eri asioista.

– Liittyy kokonaisuutena alkoholin maahantuontiin Suomeen, Sinkkonen tarkentaa tutkintojen luonnetta.