Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Kuntavaalien äänestysaktiivisuus saattaa nousta rahtusen

Suomalaisten äänestysaktiivisuus huhtikuun kuntavaaleissa näyttäisi olevan hienoisessa nousussa neljän vuoden takaisesta, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiö.

Säätiön teettämässä kyselyssä 60 prosenttia kaikista äänestysikäisistä ilmoitti äänestävänsä varmasti kuntavaaleissa. Lukema on kaksi prosenttiyksikköä korkeampi kuin neljä vuotta sitten toteutetussa vastaavassa tutkimuksessa. Vuoden 2017 kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus kohosi 59 prosenttiin.

– Aiempien vaalien alla toteutettujen tutkimusten perusteella tiedetään, että äänestämisestään täysin varmojen osuus ennustaa melko hyvin toteutuvaa äänestysprosenttia, Kunnallisalan kehittämissäätiö kirjoittaa tiedotteessaan.

Nuoret, opiskelijat, työntekijät, työttömät ja vähemmän koulutetut ovat keskimääräistä epävarmempia omasta äänestämisestään. Nuorista eli 18–30-vuotiaista vain kaksi viidestä on varma, että käy äänestämässä. Ylemmät toimihenkilöt, korkeasti koulutetut sekä eläkeläiset ovat sen sijaan keskimääräistä varmempia omasta äänestämisestään.

Kokoomuslaiset varmimpia äänestäjiä

Eri puolueiden kannattajista varmimpia omasta äänestämisestään ovat kokoomuksen kannattajat, joista lähes neljä viidestä sanoi äänestävänsä varmasti. Perussuomalaisten kannattajat ovat muiden puolueiden kannattajia jonkin verran vähemmän varmoja äänestäjiä.

Alueellisesti äänestämisestään täysin vakuuttuneita löytyy keskimäärää enemmän pääkaupunkiseudulta ja Uudeltamaalta. Maaseutumaisissa kunnissa sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa ollaan vähemmän varmoja äänioikeuden käyttämisestä.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy . Tutkimusta varten haastateltiin hieman yli tuhat 18–79-vuotiasta suomalaista marras–joulukuun vaihteessa. Tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.