Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus antaa tuomion kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapauksessa – tyttärelle ja tyttären ex-miehelle vaaditaan ehdottomia vankeusrangaistuksia

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomion kuolleeksi väitetyn irakilaismiehen tapauksesta. Miehen tytärtä ja tyttären entistä aviomiestä syytetään kuoleman lavastamisesta.

Syytteiden mukaan kaksikko esitti Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle (EIT) ja Helsingin hallinto-oikeudelle väärennettyjä asiakirjoja. Niiden mukaan naisen isä olisi tapettu Irakissa joulukuussa 2017 sen jälkeen kun Suomi oli evännyt häneltä turvapaikan. Sittemmin on selvinnyt, että isä olikin elossa.

Miehen lavastettu kuolema johti toissa vuonna siihen, että Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) ensi kertaa langettavan päätöksen. EIT määräsi Suomen valtion maksamaan tyttärelle yhteensä 24 500 euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Molempia syytetään kahdesta törkeästä väärennyksestä ja yhdestä törkeästä petoksesta. Naista syytetään lisäksi perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä. Syyttäjä vaatii molemmille ehdotonta vankeusrangaistusta.

Nainen myöntää osin, mies kiistää kaiken

Syyttäjä Sampsa Hakalan mukaan syytettyjen tavoitteena oli saada oleskelulupa tyttärelle ja tämän lapsille. Isänsä tavoin tytär oli hakenut Suomesta turvapaikkaa, mutta hakemus oli hylätty.

Syyttäjän mukaan isän kuoleman lavastamisen tarkoituksena oli osoittaa, että myös nainen ja lapset olisivat vaarassa, jos heidän pitäisi palata Irakiin. Miehellä oleskelulupa oli jo.

24-vuotias nainen on myöntänyt teot osittain, 37-vuotias ex-aviomies kiistää kaiken. Naisen puolustuksen mukaan nainen oli avioliitossaan täysin alisteisessa asemassa, ja päätöksen kuoleman lavastamisesta tekivät isä ja aviomies.

Miehen puolustus on kiistänyt, että miehellä olisi ollut määräävä asema avioliitossa. Miehen puolustuksen mukaan mies ei ollut osallisena valituksissa hallinto-oikeuteen tai EIT:hen, eikä hänellä ollut intressiä asiakirjojen väärentämiseen.

Naisen ja miehen avioero tuli vireille loppuvuodesta 2019. Huijausvyyhti alkoi purkautua, kun mies meni alkuvuodesta 2020 poliisin pakeille ja kertoi saaneensa tietoja, että naisen isä on yhä elossa.